Oprørsgruppe anklager Nykredit-ledelse for manipulation af valgregler i bitter magtkamp

Nykredit overholder ikke selskabets egne regler i de vigtige valg, som er i gang til realkreditgigantens øverste myndighed, repræsentantskabet. Meldingen kommer fra en fløj i repræsentantskabet og en professor i selskabsret. Det skriver Finans.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nykredit fortolker reglerne på en måde, så bestyrelsens kandidater har en kæmpe fordel,« siger Bo Grønvall Christensen, som er medlem af Nykredits repræsentantskab og valgudvalg, til Finans.

Stridens kerne er de fuldmagter, som kandidater kan have med til valgene, der nu afholdes til repræsentantskabet i Nordjylland og på Fyn. Nykredits valgregler fastslår, at »ingen, der giver møde« kan benytte mere end seks fuldmagter. Ifølge Nykredits ledelse betyder det, at en direktør kan møde op med seks fuldmagter for hver juridisk enhed, han repræsenterer.

Det bestrider oprørerne, som fastslår, at både direktøren og en almindelig privatkunde maksimalt må benytte seks fuldmagter.

Ifølge en ekspert har oprørerne i Nykredit ret.

»Når der står ”ingen, der giver møde”, kan der i sagens natur kun være tale om fysiske personer, for en juridisk person kan ikke ”give møde”,« siger Søren Friis Hansen, professor i selskabsret på CBS, til Finans.

Oprørerne overvejer at gå rettens vej, hvis det får indflydelse på valget.

Nykredit afviser, at selskabet misfortolker reglerne.

»Måtte der komme et sagsanlæg, vil vi imødese det med sindsro,« siger Jørgen Boe, advokat og fhv. partner i Kromann Reumert og formand for valgudvalget i Foreningen Nykredit.