Oprøret i Coop spidser til: Brugsforeninger vil vælte Bolander med modkandidat

Mistillid, konflikter og indædte uenigheder får nu centrale dele af Coops bagland til at gå efter at vælte formand Lasse Bolander, når Coops landsråd til foråret skal vælge ny bestyrelse. »Det tager jeg med sindsro,« lyder det fra formanden.

Coops formand, Lasse Bolander, får for første gang kamp, når han for tiende gang stiller op til formandskab til foråret. Brugsforeningerne arbejder på at finde en kandidat, der kan slå Bolander af pinden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først forsøgte Coops øverste ledelse at lukke ned for ulmende uro i organisationen. Så blev der talt med store bogstaver til enkelte medlemmer af Coop-familien. Men lige meget har det hjulpet: Brugsforeningerne er dybt utilfredse med topledelsen i skikkelse af administrerende direktør Peter Høgsted og formand Lasse Bolander, og kædeforeningerne arbejder nu på at vælte Lasse Bolander af formandsposten.

Det er kun få måneder siden, at oprørerne i Coops bagland forsøgte at få topchef Peter Høgsted fyret, men det ville Lasse Bolander ikke være med til. Nu går de så i stedet efter Bolander selv. Det sker ved at opstille en modkandidat til Bolander, hvilket ikke er sket i ti år.

I et brev fra formænd og talsmænd i kædeforeningerne er alle medlemmerne af kædeforeningerne blevet informeret om, at der nu bliver arbejdet på at finde en modkandidat til Lasse Bolander som Coops formand. Der er, står der i brevet, »for stor og afgørende uenighed mellem Coops formand og de selvstændige brugsforeningers repræsentanter.«

»De tre kædeforeninger og BA (Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening, red.) har derfor besluttet, at de i fællesskab, og med brug af professionel bistand, omgående igangsætter en proces, der kan føre til opstilling af en modkandidat til Lasse Bolander som Coop ambas formand ved formandsvalget på Coops Landsrådsmøde den 13. og 14. april 2018,« lyder det.

Lasse Bolander har været formand i Coop de seneste ti år, og i 2013 hentede han Peter Høgsted til dagligvaregiganten. Høgsted er i fuld gang med en strategi, som ikke kun handler om at forandre Coop, men også handler om at forandre danskernes madvaner. Det kræver voldsomme forandringer og store investeringer, men topchefen har undervejs mistet opbakningen fra baglandet.

Til gengæld har direktøren fået fuld opbakning fra sin formand, som nu møder den ultimative mistillid fra baglandet.

»Coop har brug for, at den person, som er den øverste leder i Coop, er en person, der samler hele brugsforeningsbevægelsen,« skriver brugsforeningerne til sine medlemmer.

Coop består af 1200 butikker, hvoraf godt en fjerdedel er ejet af selvstændige brugsforeninger. I denne uge er Coop ambas bestyrelse blevet orienteret om, at brugsforeningerne opstiller en kandidat, når landsrådet til april skal vælge formand til bestyrelsen.

»Coop amba-bestyrelsen har drøftet dette på et telefonmøde i går. Bestyrelsen anerkender og lægger vægt på, at Coop er en demokratisk forening, hvor det er helt naturligt, at der er flere kandidater og valg, når poster skal besættes,« lyder det i en mail fra bestyrelsen til landsrådet.

»Samtidig understreger bestyrelsen, at der er fuld opbakning til ledelsen i Coop og den igangværende strategiproces, som både landsrådet, bestyrelser og brugsforeninger er involveret i,« skriver bestyrelsen videre.

Landsrådet er Coops øverste myndighed og består af 124 medlemmer. Det er landsrådet, der hvert tredje år vælger Coops bestyrelse, og det er altså her, Lasse Bolander skal hente et flertal for at fortsætte som formand. Og Bolander er klar til at tage kampen op.

»Det unikke ved Coop er, at det er et demokrati og et medlemsdemokrati. Formanden er på valg hvert tredje år, og jeg er på valg til foråret. Derfor er det naturligt, at der er nogen, der interesserer sig for, om der skal være andre kandidater til det valg. Så det tager jeg med sindsro,« siger Lasse Bolander, som helst ikke vil forholde sig til, at modstanden kommer fra utilfredse brugsforeninger.

»Jeg forholder mig kun til, at jeg har besluttet mig for at stille op igen. Jeg trives i Coop, og jeg trives i brugsforeningen, og jeg ønsker at fortsætte den meget interessante og udfordrende rejse, vi er på, som handler om at modernisere Coop. Det vil jeg meget gerne være med til fremover,« siger Lasse Bolander.