Oprør mod Microsoft-skat

Mange techkyndige ønsker ikke Windows-styresystemet på deres PCer, men det er svært at slippe. En af dem rejser en principiel sag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu må det være slut med at betale »Microsoft-skat« – at betale til Microsoft for et styresystem, man ikke bruger. Det mener den garvede IT-mand Poul-Henning Kamp, der nu går rettens vej for at få penge tilbage. Han har endnu en gang været tvungen til at købe en bærbar PC med præinstalleret Windows. Det første han gør hver gang er at afinstallere Windows og installere et internationalt anerkendt styresystem, han selv er medforfatter af.

Poul-Henning Kamp er ikke ene om at protestere mod »Microsoft-skatten«, En lang række techkyndige har samme holdning, og i den aktuelle sag har nogle af dem erklæret sig villige til hjælpe med sagsomkostningerne.

Siden 1994 har Poul-Henning Kamp i alt købt 10 PCer, alle ganske unødigt forsynet med Windows fra PC-leverandørens side og dermed dyrere end en »nøgen« PC, da leverandøren betaler Microsoft for styresystemet. Men udover at han også irriteres med bøvlet, der skal til for først af afinstallere, før han kan få rette styresystem installeret, er han også forbandet over, at leverandør-praksissen resulterer i et løgnagtigt billede af Microsofts markedsandel inden for styresystemer.

Microsoft scorer markedsandel hver gang, der sælges en PC med præinstalleret Windows, uanset om styresystemet måtte blive flået af øjeblikkelig og erstattet med for eksempel Linux, som mange techkyndige foretrækker. Poul-Henning Kamp selv installerer FreeBSD, der hører til i Unix-familien, og bruges af så kendte firmaer som Apple, Cisco, Yahoo og Sony på visse områder.

PC-producenten vil ikke refundere ham for det overflødige styresystem, og derfor afleverede han i torsdags sin stævning til Lyngby Ret. Sagen vil blive fulgt af mange, da den danner præcedens herhjemme. I Frankrig og i Italien er der allerede faldet dom for, at en PC-køber ikke kan påtvinges at betale for et præinstalleret styresystem, som ikke skal bruges. I Frankrig var det Acer, der måtte have pungen op, i Italien HP.

Lenovo-bærbar bedst
Forhistorien lyder således. Poul-Henning Kamp har grundet sit arbejde som selvstændig systemprogrammør med komplekse opgaver brug for en ny PC, der kan klare belastningen. Opgaverne, han får fra sine kunder, gælder ikke Windows-baserede løsninger.

Efter at have kigget nærmere på markedet faldt valget på en model, der først var på vej på markedet, så han måtte lige vente en stund, men hardwarespecifikationer opfyldte alle ønsker. Den 10. august kunne han så købte T400s produceret af Lenovo – et kinesisk firma, der blev bredt kendt, da den købte IBMs ThinkPad-forretning.

Til erhvervskunder, der afgiver større ordrer på ens PCer, leverer Lenovo gerne nøgne eller Linux-baserede PCer. Men ved stykvis salg har Lenovo det som de fleste. Der tilbydes sjældent valgfrihed. Windows er præinstalleret. Lenovo havde afvist at sælge Kamp en nøgen PC, og alligevel købte han maskinen. Men han mener ikke, at han dermed har sagt »ja« til hele pakken. Det begrunder han også med Microsofts egen holdning til tingene. Når PCen starter, gælder den første besked, at han skal godkende en licensaftale med Microsoft vedrørende styresystemet. Teksten fortsætter således:

»Ved at tage softwaren i brug accepterer De disse vilkår. Såfremt De ikke kan acceptere vilkårene, har De ikke ret til at bruge softwaren. Kontakt i stedet producenten eller den, som har installeret softwaren, for at få oplysningerne om, hvordan de får refusion for købesummen eller en kreditnota.«

Men Lenovo Danmark afslår igen, da han henvender sig efter købet. Lenovo vil ikke begynde at pille tingene fra hinanden, oplyser selskabet til Ingeniørens it-medie Version2. Det er en principiel holdning og har ikke noget med penge at gøre, lyder beskeden.

Poul-Henning Kamp har krævet 1.000 kroner, da det ifølge ham synes at være PC-producenters pris for Windows Vista i Microsofts butik, men han vil gerne nøjes med mindre, hvis Lenovo fremlægger bevis på, at udgiften er mindre.

Kamp mod vindmøller?
Kan man afskrive denne historie som en nørds slagsmål mod vindmøller, uden interesse for de mange, der vil betakke sig for selv at skulle installere et styresystem? Og hvor meget billigere kan en maskine egentlig sælges nøgen, taget i betragtning, at der jo er stordriftsfordele ved ensartethed og et markedsføringssamarbejde med Microsoft ikke mindst på detailhandelsniveau? Man kan jo ikke påstå, at det er en særlig lukrativ forretning at sælge PCer, mens der stadig er pæn profit i Apples Mac’er med eget styresystem.

Hvad jeg selv ser som det store problem ved situationen er, at alliancen mellem PC-producenterne og Microsoft giver et usandt billede af softwaregigantens markedsandele. Måske ville der være procenter til forskel, måske promiller, men det er at lægge fingeren på vægten.

Læs Dorte Tofts Blogher