Oprejsning efter flere års skuffelse

Efter tre og et halvt år har GN Store Nord nu fået vished for, at de tyske myndigheder tog fejl, da de afbrød en milliardhandel mellem GN og schweiziske Sonova i 2006. Her er baggrundshistorien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GN indgik den 2. oktober 2006 en aftale om at sælge GN ReSound til Sonova for en samlet kontant pris på DKK 15,5 mia. på nettogældsfri basis. Aftalen var betinget af konkurrencemyndighedernes godkendelse i en række lande.

Bundeskartellamt udtrykte i marts 2007 konkurrencemæssige betænkeligheder vedrørende den planlagte transaktion. GN og Sonova forsøgte at imødekomme Bundeskartellamts betænkeligheder og tilbød en omfattende pakke til afhjælpning heraf, bestående af blandt andet begrænsning af GN's tilstedeværelse på det tyske marked, herunder frasalg af nogle R&D-, produktions- og globale
distributionsaktiviteter, samt tilbagetrækning fra en række brancheorganisationer i og uden for Tyskland.

Til trods for dette besluttede Bundeskartellamt i april 2007 at forbyde transaktionen med den begrundelse, at man mente, at transaktionen ville medføre kollektiv markedsdominans for Siemens, Sonova og William Demant Holding på det tyske marked for høreapparater. Bundeskartellamt mente ikke, at disse tiltag var tilstrækkelige til at imødekomme betænkelighederne.

Sonova ankede ligesom GN afgørelsen i maj 2007 til den kompetente domstol (Oberlandesgericht i Düsseldorf).

GN ankede afgørelsen fra Oberlandesgericht i Düsseldorf til den tyske højesteret i januar 2009.

GN modtog i dag en afgørelse fra den tyske højesteret, der imødekommer GN og underkender den tyske appeldomstols afgørelse af 26. november 2008 samt Bundeskartellamts afgørelse af 11. april 2007 om forbud mod salg af GN ReSound til den schweiziske producent af høreapparater Sonova.