Oplevelsespark har kostet Danfoss en halv milliard

I dag kan besøgende nummer én million meget vel gå igennem indgangen til Danfoss Universe. Hver eneste af de besøgende har kostet ejerne en femhundredekroneseddel. Men bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen fortryder intet.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oplevelsesparken Danfoss Universe har været en dyr fornøjelse for den hovedrige Clausen-familie. Siden åbningen i 2005 har der hvert år været røde tal på parkens bundlinje, og ifølge Jørgen Mads Clausen, der er bestyrelsesformand for parkens ejer, Bitten og Mads Clausens Fond, nærmer den samlede regning for oplevelsesparkens etablering og drift sig en halv milliard kroner.

Men det får ikke ham til at ryste på hånden. Jørgen Mads Clausen mener, at investeringen er givet godt ud, og der er ikke udsigt til, at fonden vil lukke for pengestrømmen.

For parken gør det, den er sat i verden til: Nemlig at øge de unges interesse for de naturvidenskabelige fag - og det specielt i nærområdet på Als. I sidste ende skal det være med til at øge de unges kompetencer og tiltrække ny industri.

»Det vil være svært at måle, om det, vi gør, virker. Men tilmeldingen til de naturvidenskabelige fag er steget i to år i træk, og jeg har fået fortalt, at relativt flest kom fra vores område. Så der er noget, der tyder på, at det virker,« siger Jørgen Mads Clausen.

Kæmper med økonomien

Med hensyn til det finansielle gør Jørgen Mads Clausen sig ingen illusioner. Resultatet efter skat lød i 2010 på et underskud på 14 mio. kroner, men 2009-tabet var på 74 mio. kr. Det er dog ikke ensbetydende med, at Fonden bag Danfoss Universe har forventning om, at oplevelsesparken bliver en pengemaskine.

»Personligt ville jeg da ønske, at vi kunne gå i nul, men det er ikke realistisk. Beliggenheden på Als gør det simpelthen svært at tiltrække nok gæster,« siger han og tilføjer: »Selvfølgelig ville det være smukkere, hvis det hele var gjort for færre penge. Men når vi benchmarker mod andre scienceparker i Europa, ligger vi godt. Ingen af dem kører med overskud, og alle er ejet af fonde.«

I dag ventes gæst nummer én million at gå gennem tælleapparatet i Danfoss Universe, og det betegner han som »absolut tilfredsstillende«. Målet er at nå op på samme antal gæster som sidste år, hvilket var 106.000. Ser man lidt længere tilbage i besøgstallene, bliver det dog klart, at Danfoss Universe nu stiller sig tilfreds med et betydeligt lavere antal gæster end tidligere - hvoraf højdepunktet var 2008, hvor der var 195.000 besøgende.

Satser på flere besøgende

Årsagen til de sænkede ambitioner skal findes i både den økonomiske afmatning og parkens overgang til sæsondrift. Fremover vil der kun være åbent fra påske til efterårsferie.

»I kriseåret 2009 valgte vi at drosle ned. Det var en meget bevidst handling. Vi kunne ikke bare afskedige flere tusinde i Danfoss og så samtidig have et højt forbrug i parken. Så vi skar ned - blandt andet ved at gå væk fra at have helårsåbent,« siger han.

Jørgen Mads Clausen vil fortsat holde hånden under Danfoss Universe, men han håber alligevel, at parken næste år får medvind på besøgsfronten. Årsagen skal findes i lokalområdets infrastruktur.

»Med den nye motorvejsforbindelse, der åbner i april, vil vi få fordoblet det antal af mennesker, der kan nå parken på 90 minutter, til en million. Det er vigtigt. Derudover arbejder vi de næste år på at øge antallet af besøgende fra skolerne og fra Tyskland,« siger han.