Oplagt at Siemens løb med kæmpeordre

Tyske Siemens' vinddivision har torsdag endeligt lukket en aftale om en gigantisk vindmølleordre til det såkaldte Gemini-projekt i Holland.

ARKIVFOTO. Illustration til Ritzau PLUS-historie som udsendes kl. 06:00 om en ny havvindmøllepark ved Anholt ARKIVFOTO. Alle Danmarks kommende 100-165 kystnære havvindmøller skal stå mindst fire kilometer fra land - og ikke som i det hidtidige udspil mindst to kilometer fra kysten eller tre kilometer fra byer og sommerhuse. Det besluttede partierne bag forårets store energiforlig på et møde tirsdag. Samtidig lægger de op til en grænse for, hvor små de kystnære mølleparker må være. (se Ritzau historie 281821) - VINDMØLLEPARK - Middelgrundens Havmøllepark blev officielt indviet i går søndag maj 6, 2001 ved et stort arrangement på Langelinie i København. Havmølleparken, der består af 20 møller, er verdens største. Fold sammen
Læs mere
Foto: SØREN BIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Og der har aldrig hersket den store tvivl om, at det ville blive Siemens, der ville løbe med ordren givet det tyske selskabs dominerende position på markedet for havvindmøller.

- Det er klart signal om, hvem der har førertrøjen på inden for havvindmøller. Det er Siemens, og der er ingen over og ingen ved siden af, understreger Jacob Pedersen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

For danske Vestas vil der formentlig fortsat gå lidt længere tid, før ordre på størrelse med Gemini-projektet, der er på 600 MW og har en værdi af 1,5 mia. euro (11,2 mia. kr.), kan komme på tale. Det danske selskabs kæmpemølle med en kapacitet på 8 MW, den såkaldte V164'er, mangler nemlig fortsat nogle flere test, før den kan overbevise kunderne, vurderer Jacob Pedersen.

Renomméet hos Vestas fejler nemlig ikke noget.

- Vestas har en god track record, men møllerne er ikke store nok endnu. Hen over de næste kvartaler bliver det meget vigtigt for Vestas, at de får nogle flere test bag V164'eren, og at kunderne får noget længere tid til at se møllen an. Den skal med i nogle udbud, så potentialet kan fremvises, siger Jacob Pedersen.

Det danske energiselskab Dong, der ved mange lejligheder har anvendt Siemens-møller, valgte tidligere i år Vestas som foretrukken leverandør til udvidelsen af Burbo Bank-projektet vest for Liverpool, et projekt med en kapacitet på op mod 258 MW. Her er det planen, at Dong vil anvende V164-8,0 MW-møllen.

Det kan dog også hænge sammen med, at Dong er med til at udvikle møllen, der blandt andet testes i testcentret ved Østerild i Thy, vurderer Jacob Pedersen.