Opkøbsbølge rammer benzinselskaber

Konsolidering. Med omdannelsen af Metax og YX stationer til Shell går selskabet forrest på vejen mod færre varemærker i benzinbranchen. Flere af konkurrenterne følger dog efter.

Flere af Benzinselskaberne på det danske marked går med planer om at samle sine aktiviteter under et varemærke. Det skriver dagbladet Børsen.

A/S Dansk Shell går forrest, og her lægges sidste hånd lige nu på omdannelsen af 70 Metax-stationer til Shell Express. Konkurrencestyrelsen ventes desuden at give grønt lys for overtagelsen af benzindriften 66 YX-stationer - de tidligere Hydro Texaco stationer.

- Vi har besluttet at følge den globale strategi og fokusere udelukkende på Shellmærket, der kan udnyttes endnu bedre. Derfor omdanner vi nu Metax-stationerne efter 27 års ejerskab, siger retaildirektør Bernd Zimmermann til Børsen. Han understreger at Shell Express også fremover vil være et lavprisselskab.

YX-stationerne overtages i en skandinavisk aftale med norske Reitangruppen, der fremover vil rulle 7-Eleven butikskonceptet ud på stationerne, mens Shell bliver brændstofoperatør i eget navn.

- Jeg ved ikke hvad konkurrenterne vil, men jeg tror, at vi gør det rigtige ved at satste på ét navn. Shell er et meget stærkt brand, så det er godt at fokusere på det, siger Bernd Zimmermann.

Statoil, der er den største konkurrent i Danmark, har for nylig annonceret overtagelsen af lavpriskæden Jet i en handel, som nu afventer godkendelse af de europæiske konkurrencemyndigheder. Statoil driver allerede lavpriskæden 1-2-3, og selskbet arbejder på at integrere de tre kæder.

- Vi ved endnu ikke hvilke navne, vi vil bruge fremover. Vi skal fortsat have to typer stationer, men om det bliver et mærke eller variatoner over det samme er er endnu ikke besluttet, siger informationschef Per Brinch fra Statoil til Børsen.

Også det andelsejede danske OK benzin, der også ejer DK Benzin har en tilsvarende plan for at samle aktiviteterne under OK-navnet. Her mener direktør Jørgen Wisborg, at udviklingen i branchen går mod færre benzinmærker i fremtiden.