Opkøb og USA skal redde Danfoss’ vækstdrømme

Hvis det ikke var for amerikansk opsving og opkøbet af finske Vacon, ville det se lidt trist ud for den danske industrigigant Danfoss i 2015 på trods af rekordregnskab i det forgangne år.

Det amerikanske marked står for halvdelen af Danfoss’ vækst i 2014, og selskabets topchef Niels B. Christiansen har tillid til, at markedet også i 2015 vil få stor betydning. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Havde det ikke været for opkøb og optimisme i USA, ville 2015 blive et sløjt år for Danfoss. Industrikoncernen fra Als vil i år vokse med fem til ti procent inklusive integrationen af det finske opkøb, Vacon, mens driftsindtjeningen ventes på niveau med 2014.

Vacon og det nordamerikanske marked vil ifølge topchef Niels B. Christiansen, der præsenterede Danfoss’ årsregnskab 2014 onsdag, især bidrage til løjerne.

Vacon har hidtil haft en årlig omsætning på tre milliarder kroner. Det er uklart, hvor meget af den omsætning, der falder væk, når selskabet, der fremstiller såkaldte frekvensomformere, en slags elektronisk hastighedskontrol til motorer, bliver integreret i Danfoss, men ifølge Niels B. Christiansen vil Vacon bidrage med en stor del af den forventede vækst i 2015.

Fuld besætning

»Vacon vil tælle for mellem halvdelen og to tredjedele af væksten i 2015,« siger Niels B. Christiansen, der ikke lægger skjul på, at der er masser af udfordringer med at skabe vækst i øjeblikket.

Det russiske marked, som udgør mellem fem og seks procent af Danfoss’ omsætning er i store problemer som følge af Ukraine-krisen og faldende oliepriser.

Det betyder dog ikke, at Danfoss opgiver markedet. Industrikoncernen fortsætter med fuld besætning, fordi potentialet på langt sigt er stort og bruger tiden på at vinde markedsandele, så alt er klappet og klart til vækst, når Rusland kommer på fode.

EU, som tæller for 40 procent af Danfoss’ omsætning, er et marked, der står i stampe, og heller ikke i Kina går det for godt. Her betyder økonomisk afmatning og de kinesiske myndigheders forsøg på at undgå en truende boligboble ved at begrænse muligheder for at låne til boligbyggeri, at Danfoss, der ellers har satset stort på at levere produkter til byggeri og infrastruktur, må se sig om efter nye vækstmuligheder inden for energieffektivitet, fjernvarme og fødevaresikkerhed. Derfor er selskabet i gang med at omorganisere ressourcerne i Kina.

USA er dermed næsten ene om, at opfylde Niels B. Christiansens’ ambitioner om at bringe Danfoss ind i en ny vækstorienteret fase, efter at have brugt stor energi på at effektiviseres maskinrummet.

USA var trækhest i 2014

»Nordamerika var trækhesten i vores forretning i 2014. Markedet står for knap en fjerdedel af vores forretning, og med ni procent vækst i omsætningen står markedet for omkring halvdelen af Danfoss’ samlede vækst. Nordamerika vil også i 2015 være en vigtig vækst-driver for os, og vi fortsætter med at investere på markedet,« siger Niels B. Christiansen til Business.dk.

Derudover sætter Niels B. Christiansen sin lid til en række mindre vækstlommer herunder Indien og Tyrkiet, der hver især tæller for omkring en halv milliard kroner i omsætning, men vokser med tocifrede rater.

Udsigt til flere opkøb

Endelig vil den sønderjyske industrikoncern fortsætte med at købe både konkurrenter og nye teknologier op, når der i løbet af året igen tikker penge ind på kontoen. Lige nu er der lavvande i kontantbeholdningen, fordi Danfoss i 2014 brugte knap ti milliarder kroner på opkøb af Vacon og køb af 20 procent af solenergifirmaet Solar. Opkøbene blev finansieret af det frie cash flow og ved at optage virksomhedsobligationer.

»Du kan godt regne med, at vi kommer til at købe mere op, men det bliver ikke for ti milliarder kroner i år. Vi er så cash-generende en virksomhed, at hvis vi bare fortsætter som hidtil, vil vi også have penge til opkøb i år. Men vi skal selvfølgelig tjene pengene først,« siger Niels B. Christiansen.

Danfoss’ omsætning voksede i 2014 med to procent til 34,4 milliarder kroner, mens væksten var fire procent målt i lokal valuta. Driftsindtjeningen voksede også markant. EBIT eksklusive særlige udgifter og indtægter satte rekord med 4,4 milliarder kroner og udgjorde knap 13 procent af omsætningen.