Opkøb gør Nokia til mobilkæmpe igen

Nokia køber konkurrenten Alcatel-Lucent for 116 milliarder kroner.

Foto: MARKKU ULANDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den finske mobilgigant Nokia har budt 15,6 milliarder euro eller 116 milliarder kroner for sin fransk-amerikanske konkurrent Alcatel-Lucent  og bliver dermed verdens næststørste leverandør af mobiludstyr.

Det fusionerede selskab kommer til at hedde Nokia og bevarer hovedkontoret i Finland. Overtagelsen sker i første halvdel af 2016 og vil frem til udgangen af 2019 betyde driftsbesparelser på 900 millioner euro. Nokia overtager 66,5 procent af aktierne i Alcatel-Lucent, som selv beholder de 33,5 procent.

Fransk fodaftryk består

Nokia solgte i 2014 hele sin mobilforretning med Lumia-telefonerne i spidsen til den amerikanske softwaregigant Microsoft for 40,5 milliarder kroner og er i dag storleverandør af mobilnet og netværksudstyr. Nokia har også fortsat sin digitale landkorttjeneste Here (tidligere Nokia Maps), som dog er ved at blive solgt fra, og så ejer Nokia en betragtelig mængde patenteret mobilteknologi, som andre teknologiproducenter betaler for at få lov at bruge.

Alcatel-Lucent har hovedsæde i Frankrig, hvor der er omkring 6.000 ansatte. Nokia lover, at Frankrig fortsætter som »et spillevende centrum for det kombinerede selskab«, og at der ikke vil blive skåret i bemandingen ud over, hvad Alcatel-Lucent allerede havde annonceret. Det er afgørende løfter for at få Frankrigs godkendelse af overtagelsen.

Nokias bestyrelsesformand Risto Siilasmaa og topchef Rajeev Suri vil blive på deres poster efter overtagelsen. Det nye selskab får samlet set flere end 40.000 ansatte i forsknings- og udviklingsafdelingerne og samlet 114.000 ansatte og en omsætning på 26 milliarder euro.

Lige så stor som Ericsson

Det er svenske Ericsson og kinesiske Huawei, som i rækkefølge er verdens største leverandører af netværksudstyr. Sammenlægningen af Nokia og Alcatel-Lucent vil gøre det nye selskab stort set lige så stort som Ericsson. Ericsson sidder på 40 procent af verdensmarkedet. Nokia/Alcatel vil få en markedsandel på 35 procent og dermed rykke forbi Huawei, som har 20 procent.

Ericssons topchef, Hans Vestberg, er hverken overrasket eller bekymret.

»Det er et scenario, som vi kunne have set. For ti år siden havde vi 15 konkurrenter, som kunne sælge mobil infrastruktur. Nu er vi nede på fem. Dette er en diskussion om at gå ned på fire. Det er en barsk branche,« siger han til Svenska Dagbladet.

Ericsson måtte selv for nylig meddele, at 2.200 ansatte i Sverige skal fyres, og topchefen har ikke udelukket yderligere besparelser.