Opgør om prissætning af ejendomme

En valuar mener, at det er lykkedes for Nykredit at sælge til PFA til overpris. Både PFA og Nykredit afviser blankt.

Foto: Dennis Lehmann. En valuar mener, at det er lykkedes for Nykredit at sælge til PFA til overpris
Læs mere
Fold sammen

Arrene fra finanskrisen kan fortsat vække stærke følelser i folk. Særligt på ejendomsmarkedet er der fortsat store uenigheder om, hvad der er en fair pris på ejendomme.

I forbindelse med dagens artikler om Nykredits store udsalg af ejendomme til bl.a. PFA har valuar og direktør for Wismann Property Consult Lars Wismann regnet prisen på ejendomsporteføljen Kalvebod III efter. Hans beregninger viser, at prisen ligger omkring 20 pct. for højt, og det er ganske mange penge, idet handelsprisen var 870 mio. kr.

Lars Wismann, der også er blev kaldt for ejendomsbranchens kantede kritiker, er nået frem til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på ca. 31.000 kr. pr. kvadratmeter:

»Det forekommer at være en pris, der ligger ca. 20 pct. for højt,« lyder det fra Wissmann. Den står i klar modstrid med PFAs kvadratmeterpris på 24.000 kr. pr. kvadratmeter, der ifølge pensionsselskabet blev fastsat i en åben budrunde med »mange bydere og med ekstern vurdering af prisen.«

Et spørgsmål om opgørelsesmetode

Wismanns beregninger vakte store følelser hos både PFA og Nykredit, da Berlingske kontaktede dem for en kommentar. Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA, er fuldstændig uenig i hans beregninger:

»Det er en fair og ordentlig pris, men det er ikke sådan, at vi kan sige, at vi har trynet dem. Vi er udmærket tilfredse.«

En mulig forklaring på uenigheden kan ifølge Wismann være forskelle på opgørelsen af ejendommenes kvadratmeter, herunder om kælderarealerne er regnet med. PFA understreger i den forbindelse, at alle lejebærende arealer indgår i deres beregninger.

Også Nykredit reagerede stærkt på beregningerne: »Der er ikke er nogen sideaftaler i forbindelse med handlen, og at der ikke er indgået låneaftaler, hverken i forbindelse med denne handel eller på andre områder,« lød det i en mail, underskrevet både Nykredits vicedirektør Lars Holst og direktør Michael Bruun, PFA Ejendomme.