OpenOffice-folk søger skilsmisse

Den nye ejer af rettighederne til den mest udbredte, gratis kontorpakke har sat sig for tungt på arbejdet. Nu vælger de mange frivillige at begynde for sig selv.

Den gratis kontorpakke OpenOffice.org, der findes til både Windows, Mac og Linux, får nu en tvillingekonkurrent. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folkene bag et af de mest succesrige eksempler på gratis software, OpenOffice, siger nu op og starter for sig selv.

De frivillige programmører og oversættere er utilfredse med, at IT-giganten Oracle har sat sig - lidt for - solidt på den gratis kontorpakke, som konkurrerer med blandt andre Microsoft Office, efter at Oracle købte et andet stort IT-firma, Sun Microsystems, der i mange år havde spyttet penge i at øge kvaliteten af OpenOffice.

Nu hedder det LibreOffice

Nu er utilfredsheden så stor, at skilsmissen er reel. De frivillige har stiftet en uafhængig fond, The Document Foundation, og fortsætter deres arbejde med den gratis software, som fremover vil blive kaldt LibreOffice (det frie kontor).

OpenOffice går således en tvilling, LibreOffice, som de nu arbejder videre med.

»Fonden vil blive hjørnestenen i et nyt økosystem, hvor privatpersoner, organisationer, myndigheder og firmaer på lige fod kan bidrage til og drage nytte af en fuldstændigt fri kontorpakke. Det vil medvirke til øget konkurrence og valgfrihed til gavn for kunder samt påvirke markedet for kontorsoftware til øget innovation,« hedder det i en pressemeddelelse.

Håber på fortsat samarbejde

Oracle - tidligere Sun Microsystems - har rettighederne til navnet OpenOffice.org, som hidtil har været gratisversionen af StarOffice.org, som Sun solgte med en række ekstrafunktioner, der dog oftest senere blev givet videre til gratisudgaven OpenOffice.org.

Oracle er inviteret med i det nye samarbejde, som dog skal fungere, uden at nogen har særlige privilegier i projektet.

Et nyt netsted, www.libreoffice.org, er på plads.

»Det er meget vigtigt for mig at understrege, at Oracle i årenes løb har gjort en stor indsats for projektet både internationalt og i Danmark og vi håber, at samarbejdet kan fortsætte i samme gode ånd,« siger den mangeårige leder af det danske OpenOffice.org, Leif Lodahl, som håber, at det på længere sigt vil betyde et bedre produkt.

Endnu kun på prøve

OpenOffice.org findes til både Windows, Mac og Linux og har i mange år været det foretrukne gratis alternativ til Microsoft Office, eftersom OpenOffice.org kan både åbne, arbejde med og gemme i Microsoft-formater.

Den nye LibreOffice er endnu kun i en prøveudgave og på engelsk, hvor man så efterfølgende installerer den danske sprogpakke for at gøre alle menuer, knapper og ikoner dansksprogede.

Indtil videre skal danske OpenOffice.org-brugere ikke gøre noget, men snart kommer OpenOffice.org i version 3.3, og samtidig vil LibreOffice blive frigivet i en færdig version.