Opec løfter produktionsloftet og banker oliepriserne ned

Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) løfter sit daglige produktionsloft med 1,5 mio. tønder olie om dagen i forbindelse med organisationens møde i Wien fredag.

Foto: HAIDAR MOHAMMED ALI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dermed fastholdes det niveau, produktionen nu i et stykke tid har befundet sig på.

Det skriver Bloomberg News.

Produktionsloftet løftes til 31,5 mio. tønder olieækvivalenter om dagen fra tidligere 30 mio. tønder, og reaktionen var tydelig på oliepriserne, idet der er udsigt til fortsat overudbud på markedet. Det hører dog med til historien, at Opec-landene i nogen tid faktisk har produceret 31,5 mio. tønder olie om dagen, men nu er målsætningen officielt at blive på det niveau.


Fra pæne stigninger i både den europæiske referenceolie, Brent, og den amerikanske referenceolie, WTI, ligger priserne sent fredag eftermiddag henholdsvis 1,6 pct. og 2,3 pct. lavere for dagen. Inden meldingen fra Opec lå Brent-olien 1,4 pct. højere, mens prisen på en tønde WTI-olie steg 1,2 pct.

Bevægelserne kunne også mærkes på aktiemarkedet fredag. I det brede paneuropæiske Stoxx 600-indeks endte underindekset over olie- og gasrelaterede aktier med et fald på 2,2 pct., efter at underindekset lå 1 pct. højere inden meldingen fra Opec.

Herhjemme lagde Mærsk-aktierne også yderligere til en i forvejen sløj dag. B-aktien i konglomeratet faldt med 1,7 pct. til 10.030 kr., mens A-aktien dykkede med 1,3 pct. til 9875 kr.


Det nye produktionsloft gælder ikke Indonesien, der netop er vendt tilbage i Opec-folden efter syv års fravær.