Opdag kræft med en app før det er for sent

En dansk iværksætter har sat sig for at hjælpe med at monitorere dine modermærker, så din læge bedre kan vurdere, om der er grund til at være nervøs.

»Miiskin-appen er en simpel og intuitiv måde at registrere sine modermærker på kroppen og løbende tage billeder i høj kvalitet. Dermed bliver det muligt selv at sammenligne og undersøge sine modermærker for forandringer,« siger Jon Friis, iværksætteren bag appen. Modelfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

Når modermærker forandrer form, størrelse og farve, kan det være et tidligt tegn på modermærkekræft.

Men det kan være svært selv at holde øje med forandringerne, og det er nærmest umuligt for en læge, der ser et modermærke for første gang, at vurdere, om der er sket forandringer.

Det er her, at appen Miiskin kommer ind i billedet. Den hjælper dig med at huske at monitorere de modermærker, du har udvalgt, så du på et ordentligt grundlag kan spørge din læge, om der er noget at være bekymret for.

»Miiskin-appen er en simpel og intuitiv måde at registrere sine modermærker på kroppen og løbende tage billeder i høj kvalitet. Dermed bliver det muligt selv at sammenligne og undersøge sine modermærker for forandringer,« siger Jon Friis, iværksætteren bag appen.

Miiskin, der indtil videre kun findes til Android-telefoner, har på få måneder allerede været downloadet flere end 50.000 gange. Ideen til appen fik iværksætteren Jon Friis under et læge­besøg med sin kæreste:

»Min kæreste har hele sit liv skullet være ekstra opmærksom på sine modermærker, og hun har allerede fået fjernet 12 – så det er noget, der bekymrer hende hele tiden. Engang, da vi sad hos lægen, opfordrede han hende til at tage billeder af nogle af modermærkerne, lægge dem på en harddisk og føre dagbog over deres forandringer. Da tænkte jeg, at jeg kunne lave en app, der kan gøre det lettere.«


Særligt i USA, Australien og New Zealand er man efterhånden blevet opmærksom på den danske app, der er rated som den bedste app i Google Play, når man søger på scin cancer.

»Jeg tror på, at det her med hjælp til selv-hjælp er en god måde at se på fremtidens sundhedsløsninger på. Det handler om at udnytte de millioner af engagerede, menneskelige ressourcer, som har et behov, og så udvikle teknologi, der kan effektivisere og understøtte lægernes beslutningsarbejde,« siger Jon Friis.

Teamet tæller nu Jon Friis og et lille hold bag ham, men de vil gerne ekspandere og udvide de muligheder, som appen tilbyder.

»Vi er i gang med at tilknytte lægerne. Det er jo dér, hvor det for alvor giver mening, og hvor der er et stort forretningspotentiale i det, når lægerne får adgang til den her information. Vores store drøm er jo at ændre måden, man servicerer brugerne og patienterne på i fremtiden,« siger Jon Friis.

Det er ikke gratis at redde verden fra den dødeligste form for hudkræft, og derfor er det lille firma på jagt efter flere investorer, der vil være med.

»Vi er et meget lille selskab og har stort set ikke noget markedsføringsbudget, men vi ser meget lyst på fremtiden. Vi vil for eksempel gerne være tilgængelige på IOS-platformen også. Så vi tror på, at der er store muligheder for at ekspandere,« siger Jon Friis.