Opbakning til kritik af mobilauktion

Politikerne spænder ben ved at udbyde et nyt supermobilnet i Danmark, før der er styr på en omfordeling af de gamle mobilnet, mener teleanalytiker.

De nye supermobilnet kan ikke planlægges ordentligt, før teleselskaberne ved, hvilke master og frekvenser de har til rådighed. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det svarer til at lave et nyt byggeri, hvor man giver tilladelse til at bygge taget uden at fortælle, hvornår man vil kunne støbe fundamentet, samtidig med at der ingen plan ligger for, hvornår der kommer offentlig kloakering og strøm til området.«

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, bakker fuldtud kritikken fra teleselskabet »3« op af den kommende auktion over tilladelser til at bygge nye supermobilnet i Danmark - et spørgsmål, som folketingspartierne i teleforligskredsen mødes for at drøfte klokken 13 i eftermiddag.

Først de nye, så de gamle

»3«s administrerende direktør, Morten Christiansen, kritiserede på Business.dk i går, at politikerne lægger op til først at få solgt de nye licenser - dyrt - og først mere end et halvt år senere går i gang med at få omfordelt nuværende mobilfrekvenser, som også skal kunne bruges for at sikre bedre dækning i hele Danmark.

I det tidlige forår lægges der op til en auktion over de kommende 4G-licenser (teknisk mere korrekt kaldet LTE for »long term evolution«), som sikrer dataoverførsel i langt højere hastighed end i dag.  Men først seks-otte måneder senere holdes der auktion over de 2G-mobillicenser (altså det klassiske mobilnet), som kan omlægges og bruges til mere avanceret mobiltelefoni. Morten Christiansen mener, at rækkefølgen favoriserer de nærmeste konkurrenter - TDC, Telenor og Telia -, som i mange år har haft 2G-mobilnet i Danmark, men som nu skal afgive noget af pladsen til en ny spiller for at sikre den konkurrence, som EU kræver.

Regeringen gør det svært

»Et mobilnet kræver et kæmpe planlægningsarbejde, hvor en række faktorer spiller ind: Hvordan ser landskabet ud? Hvilke mennesker bor hvor? Hvordan vil de bruge nettet? Hvor er der master i dag? Hvor er der brug for at få master i morgen - og hvor let er det at få dem? Teleselskabernes investeringer er meget store og har meget lange tidshorisonter. Derfor er de nødt til at vide, hvilke byggeklodser de har til rådighed. Og her er frekvenserne en meget vigtig byggeklods. Men lige nu ser det ud til, at den, der gør det sværest for teleselskaberne at planlægge en ordentlig infrastruktur, er regeringen, som ønsker, at danskerne får adgang til mobilt bredbånd,« konstaterer John Strand.

Han finder »3«s krav meget rimelige og anfører, at også Telia Soneras koncernledelse på de seneste kapitalmarkedsdage fremførte samme kritik.

John Strand håber nu, at den nedsatte Bredbåndskommission i sin rapport og sine anbefalinger til regeringen inden nytår vil tage højde for disse ting.