Op- og nedture er "the nature of biotech"

Dagens børshandel er domineret af den bioteknologiske branche, hvor Genmab stryger til vejrs, mens Neurosearch roder rundt på bunden.

Biotekselskabet Genmab er i dag på alles læber på fondsbørsen efter en milliardaftale med amerikanske Johnson & Johnson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Genmab og Neurosearch. De to biotekselskaber har torsdag været på alles læber på fondsbørsen efter en dramatisk start på dagen. Mens Genmab skød til vejrs med 20 procent og en aktiekurs på 81,55 kort efter børsstart, så begav Neurosearch sig ned mod bunden med raketfart. Aktierne faldt i starten med 40 procent til en kursværdi på omkring 4,30.

De store udsving i den bioteknologiske branche er ikke atypisk, for selv om dagens børsaktivitet er voldsom, så er dagens top og bund et traditionelt billede på det, der sker i biotekbranchen i dag.

”Det her afspejler "the nature of biotech" meget godt. Det går op og det går ned. Der er altid skruet meget mere op for både lyd og farver, når det handler om biotekbranchen i forhold til store pharmaselskaber, der tjener penge. Det er jo super godt, at der kommer gode historier som Genmab, men de har også haft nogle hårde perioder. Og nu går det så opad igen,” siger Martin Bonde, bestyrelsesformand i brancheorganisationen Dansk Biotek.

Hen på formiddagen stod de to biotekselskaber stadig langt fra hinanden på aktiemarkedet. Genmab lå omkring en stigning på 18 procent svarende til en kurs på 80, mens Neurosearch holdt sig omkring et fald på 39 procent.

Udsvingene i biotekselskaberne er naturlige, fordi det er en risikofyldt investering. Selskabernes forretning er meget transparent i forhold til store pharmavirksomheder, fordi de hele tiden skal ud og fortælle aktionærerne, hvordan det nu står til med udviklingen af det ene og det andet lægemiddel.

”Alt skal ud – stort som småt. Biotekselskaberne har brug for hele tiden at gå ud og informere af hensyn til aktionærerne, som de fortæller alt – alt, inklusive ting, der for andre mere etablerede selskaber ikke ville komme op på radaren,” siger bestyrelsesformand i Dansk Biotek, Martin Bonde.

For investorerne er dagens milliardaftale og Genmabs opgang godt nyt, men det er også langt fra umuligt at tjene penge på biotek. Der følger bare en vis risiko med, for de gode historier, der sender aktierne til tops, er ikke hverdagsbrød.

”I Dansk Biotek samler vi jo på gode historier. Så den om Genmab kommer helt sikkert på listen over årets gode historier - men i den her industri er der gode historier, og så er der også mindre gode historier. Og det, tror jeg, vil ikke ændre sig,” siger Martin Bonde, der er bestyrelsesformand i brancheorganisationen Dansk Biotek.

Genmabs aktiekurs røg til vejrs, da det kom ud, at de havde indgået en milliardaftale med Janssen Pharmaceutical Companies, der hører under amerikanske Johnson & Johnson. Gigantvirksomhedens interesse i biotekselskabet medførte en opjustering fra Genmab, der nu forventer en omsætning på 435-460 mio. kroner i forhold til tidligere udmeldte 350-375 mio. kroner.

Modsat Genmabs tur opad faldt Neurosearch mod bunden, efter de så sig nødsaget til i dag at nedskrive værdien af deres lægemiddelkandidat Huntexil til nul kroner.