Onlinegiganter skal betale mere i EU-skat

EUs finansministre vil kræve skattebetaling fra onlinegiganter i det land, hvor salget er sket, for at undgå smuthuller.

Der skal fremover afregnes skat af onlinesalg i det land, hvor salget sker, mener EUs finansministre. Det vil medføre, at giganterne skal betale mere i skat. Arkivfoto: Shutterstock/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onlinegiganter som Google og Amazon skal fremover afregne skat i de lande, hvor de tjener deres penge.

Det lægger det estiske formandskab for EU op til forud for næste uges møde blandt de 28 EU-landes finansministre, skriver nyhedsbureauet Reuters, som har set oplægget til mødet 15.-16. september i Tallinn.

Virtuel, permanent tilstedeværelse fremover

De seneste par år har flere EU-lande taget fat i kraven på internationale selskaber for at få dem til at efterbetale manglende skat. Men de har været udfordret af, at de internationale skatteregler taler om »permanent tilstedeværelse«, når der skal afregnes ved kasse 1. En fransk domstol afgjorde derfor i juli, at Google ikke skulle efterbetale 1,1 milliarder euro til det franske skattevæsen, fordi der ikke var tale om en »permanent tilstedeværelse« i Frankrig, eftersom Googles europæiske hovedkontor ligger i Irland.

Fremover ønsker EU-landene, at store, digitale virksomheder skal afregne skat i det land, hvor de tjener deres penge. En virtuel, permanent tilstedeværelse vil udløse et krav om at betale skat, fremgår det af det estiske oplæg, som skal føre til en officiel beslutning på EU-topmødet til december.

Der er samtidig fokus på trafikken, hvor omsætning i ét EU-land flyttes til internationale koncernes europæiske hovedsæde, som typisk ligger i Irland, hvor erhvervsskatten er lavere end i de øvrige EU-lande.

Giganter har fået skattebøder

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har allerede delt skattebøder ud til blandt andre kaffekæden Starbucks, bilproducenten Fiat Chrysler og 35 andre selskaber, som har indgået ulovlige skatteaftaler med forskellige EU-lande.

Mest spektakulært blev den amerikanske iPhone-producent Apple ramt af et gigantisk skattesmæk på næsten 100 milliarder kroner for et år siden for en skatteaftale med Irland, som EU-Kommissionen finder ulovlig. Ifølge Kommissionen betalte Apple kun 0,005 procent i skat.

Både Starbucks- og Apple-sagerne er allerede indbragt for Retten i Første Instans i Luxembourg under EU-Domstolen af henholdsvis den hollandske og irske regering, som afviser at have indgået ulovlige aftaler.

LÆS MERE