Online grænsehandel hænger på afgiftskaos

Danske forbrugere, der køber grænsehandelsvarer over internettet, er selv forpligtet til at opgive afgifter af købene til Skat.

ARKIVFOTO: Danskerne er vilde med at handle på nettet. 2015 ser igen ud til at sætte rekord, efter der i løbet af årets første tre måneder blev købt varer online for 22 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Schytte
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grænsehandel er rykket over på nettet, og business.dk skrev i sidste uge om det seneste skud på stammen, e-butikken netpris.dk.

Men det kan løbe op at handle øl, vin, chokolade og andre grænsehandelsvarer over internettet fra Tyskland.

Danske kunder har nemlig selv ansvaret for at betale afgiften på punktafgiftspligtige varer. Det er blandt andet varer som øl, vin, chokolade og kaffe - altså varer som typisk bliver solgt ved grænsehandel.Ifølge vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund K. Nielsen, er der flere problemer i forhold til e-butikkerne, som handler varer fra udlandet.

»Set fra forbrugersiden er det et problem, hvis man skal sidde som helt almindelig forbruger og gennemskue, hvilke varer der er punktafgift på og hvilke varer, der ikke er,« siger han.

Den indviklede lovgivning på området afholder Mike Simonsen, administrerende direktør hos den fysiske grænsehandel Fleggaard, fra at åbne for handel på internettet.

»Der er nogle ting, der skal falde på plads, før det bliver et potentielt spændende marked,« siger Mike Simonsen og henviser til kundernes egen forpligtelse til at opgive og betale afgiften på punktafgiftsvarer.

Han mener, at de nuværende e-butikker, som handler med varer fra Tyskland, bør oplyse klart og tydeligt på deres hjemmesider om de lovgivningsmæssige forhold.

Mike Simonsen betragter endnu ikke e-butikkerne, som forsøger sig med grænsehandel til danskerne på nettet, som konkurrenter for Fleggaard.

»Konkurrencen for os er lig nul,« siger han og fortsætter:

»Der er ikke nogen af de netbutikker, som vi betragter som konkurrerende virksomheder, alene fordi der ingen omsætning er på det marked på nuværende tidspunkt.«

 

 

I deres afgørelse til netpris.dk bekræfter Skatterådet, at netpris.dk kan sælge dagligvarer fra Tyskland til danske kunder alene med tysk moms, når kunderne selv afhenter varerne. De må ifølge Skatterådets afgørelse ligeledes uden skattemæssige problemer henvise til danske og tyske transportfirmaer til hjemtransport af varerne fra Tyskland til de danske hjem, uden der skal betales dansk moms.

Men samtidig skriver Presserådet i afgørelsen, at deres besvarelse »ikke udelukker, at Skat efterfølgende på baggrund af yderligere tilvejebragte oplysninger om de konkret foretagne transaktioner konstaterer, at der efter en samlet helhedsbedømmelse af transaktionerne, eller eventuelt ud fra misbrugsbetragtninger, er tale om fjernsalg, og dermed skal afregnes dansk moms.«

Udover netpris.dk har scannetbutik.dk og gpris.dk ligeledes salg af grænsehandelsvarer på internettet.