Ondsindet computervirus er blevet vækket

De ukendte bagmænd bag computervirusen Conficker har aktiveret de første zombier i et stort net af virusramte PCer.

Den frygtede computervirus Conficker blev i weekenden vækket af sin slumren. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens verdens opmærksomhed hen over weekenden blev rettet mod den frygtede svineinfluenza, er en anden type af virus blevet aktiveret - den lige så frygtede computervirus Conficker.

Det ondsindede softwareprogram, også kendt som Downadup eller Kido, som mange frygtede ville skabe kaos 1. april, er blevet vækket af sin slummer, siger flere sikkerhedseksperter. Ganske langsomt omdatter den tusinder af hjemme- og arbejds-PCer til rene zombiemaskiner for udsendelse af uønsket reklamepost (spam) og spionprogrammer. Sidstnævnte installeres på andre ubeskyttede maskiner, som herefter bidrager til »festen«.

Vågnede i weekenden

Conficker begyndte at sprede sig sidste år og har gjort sandsynligvis millioner af computere til ydmyge slaver, som blot venter på ordrer fra deres ukendte bagmand/-mænd, som herefter vil være i stand til at kontrollere en hel slavehær.

I weekenden begyndte de inficerede maskiner at komme i brug, oplyser Symantec, som kendes fra hele Norton-sikkerhedspakken til PCer.

»Forvent, at det bliver over lang tid, og at det langsomt ændrer sig. Det vil ikke blive hurtigt og aggressivt,« siger vicepræsident i Symantec Security Response, Vincent Weafer, til nyhedsbureauet Reuters.

Flere angreb på vej

Conficker installerer en anden virus ved navn Waledac, som sender spam ud, uden at PCens ejermand ved af det. Samtidig sender det er fup-antivirusprogram ud. Waledac-virusen rekrutterer så nye PCer til zombienettet.

Conficker er tilsyneladende programmeret til at falde til ro igen 3. maj, men dermed er faren ikke drevet over, siger både Symantec og Trend Micro, som begge venter nye angreb fremover.

Computervira er små programmer, som udnytter sikkerhedshuller i Microsofts computerstyresystem Windows, så udefrakommende kan komme ind på ens computer og muligvis overtage kontrollen med den.

Det bedste råd mod vira er altid at holde sit antivirusprogram opdateret, ligesom man altid bør holde Windows opdateret gennem den indbyggede Windows Update-funktion.