Ond postvirus angriber danske virksomheder

PostDanmark har politianmeldt virus, som foregiver at komme fra postvæsenet, men som låser folks filer og kræver løsepenge.

PostDanmark advarer på sin forside mod den falske besked, som mange danskere har modtaget, og som rummer en farlig virus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En særdeles ondsindet computervirus, som udgiver sig for at komme fra postvæsenet, spreder sig i Danmark og koder filer, så man ikke længere har adgang til dem.

I sidste uge er adskillige danske virksomheder blevet angrebet af Cryptolocker 2-virussen, som ankommer med det elektroniske postbud i en mail, der foregiver at være fra PostNord. Klikker man på et link i beskeden, bliver virussen installeret og går i gang med at kryptere - altså kode - vigtige filer på ens computer, så de derefter er låst og kun vil kunne låses op igen, hvis man betaler løsepenge for at få det rigtige kodeord.

Pas på - også som privatperson

Cryptolocker 2 går samtidig i gang med at angribe netværksdrev, som computeren er koblet til, og dermed spredes den til andre dele af virksomheden.

PostDanmark advarer allerede på sin forside på www.postdanmark.dk mod fupbeskeden, der er blevet meldt til politiet. I emnefeltet står på fejlagtigt dansk »Du har uforløste pakken« og i selve beskeden »Vi har modtaget din pakke CT557943403DK på 2015/09/15. Courier var ude af stand til at levere denne pakke til dig.«

Også privatpersoner kan blive ramt og skal derfor tilsvarende passe på og slette beskeden uden at klikke på linket i den.

Der kommer mere...

»Angrebet er et tydeligt bevis på, at de cyberkriminelle lige nu optrapper kampen for at presse penge ud af virksomhederne. Cryptolocker 2 er blot et enkelt angreb i en lang strøm af cyberangreb, der lige nu skyller ind over Danmark. Som virksomhed er det ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt man bliver angrebet, men om hvornår man gør det og med hvilken styrke,« siger Kim Schlyter, partner i Deloitte og ekspert i datasikkerhed.

Delottes IT-sikkerhedsfolk har de seneste uger været i aktion hos flere virksomheder for at begrænse skaderne.

Oftest må man finde en sikkerhedskopi af systemerne og genindlæse den, så data, der er produceret siden, går tabt. Til gengæld har man så adgang igen til sine filer.

Mønsteret er normalt, at de cyberkriminelle går efter ét land ad gangen. I maj blev Spanien angrebet, i begyndelsen af 2014 Storbritannien.

Kommuner blev angrebet

Selv om man har et antivirusprogram installeret, er der ikke sikkerhed for, at virussen rent faktisk bliver opdaget og fanget, før det går galt. Derfor skal man aldrig klikke på links i e-mails, medmindre man er helt sikker på, hvor de kommer fra. Ofte kan man ved blot at holde musen hen over linket, uden at klikke, nederst på skærmen se, hvor man rent faktisk bliver sendt hen, selv om den adresse, der står på skærmen, ser tilforladelig ud.

Flere danske kommuner blev tidligere i år tilsvarende angrebet af en computervirus, som låste deres filer og afkrævede dem løsepenge. Kommunerne fik dog ved hjælp af sikkerhedskopier deres filer tilbage og betalte ikke penge til hackerne.