Ond ånd bliver næststørste ejer efter storopkøb i Ericsson

Aktivistfonden Cevian Capital har købt for en milliard dollars aktier i den pressede, svenske mobilgigant Ericsson.

Ericssons nye topchef, Börje Ekholm, får nu en aktiv medejer at skulle leve op til. Arkivfoto: Pontus Lundahl, TT/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PONTUS LUNDAHL

Den pressede, svenske mobilgigant Ericsson har fået flere penge - men også flere problemer -, efter at aktivistinvestoren Cevian Capital har brugt en milliard dollars på at blive næststørste aktionær i selskabet.

Cevian, som også har været ond ånd hos Danske Bank, Volvo og ThyssenKrupp, ejer nu 5,6 procent af aktierne i Ericsson, der er verdens største producent af mobiludstyr, som omkring 40 procent af verdens mobiltrafik suser igennem, skriver den britiske finansavis Financial Times. Målt på antal stemmer er Cevian tredjestørste stemme.

Investor: Der er potentiale

Cevian, som den svenske finansmand Christer Gardell står bag, har en formue på 15 milliarder dollars at bestyre, hvilket gør kapitalfonden til en af de største aktivistinvestorer, men samtidig er Cevian kendt som værende mindre aggressiv og mere konstruktiv, når fonden først træder ind i bestyrelser.

»Vi investerer kun, hvis vi bedømmer, at der findes et potentiale i selskabet. Vi synes, at Ericsson er et selskab med megen kompetence, som man ikke tidligere rigtigt har taget vare på,« siger Christer Gardell til Svenska Dagbladet.

Ericsson er økonomisk ramt af, at investeringerne i telebranchen ligger og lurer. Mange af de store lande har allerede købt det 4G-mobiludstyr, som de skal bruge og enten har sat op eller er ved at sætte op, og det næste nye - det superhurtige 5G-mobilnet - ligger stadig mindst tre år ude i fremtiden. Derfor er der ingen lyst til at investere i det allerede nu, for de teknologiske standarder for 5G, som skal sikre, at udstyret virker overalt, er stadig ikke vedtaget i alle detaljer.

Kreditvurdering: Ericsson er »junk«

Derfor har den svenske mobilgigant været ude i adskillige sparerunder for at få økonomien forbedret, og i oktober 2016 fik koncernen ny topchef, Börje Ekholm, der efter fyringen af Hans Vestberg blev hentet ind fra direktørposten i den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB, som er største Ericsson-aktionær og også ejer 40 procent af mobilselskabet »3« i Danmark og Sverige. Börje Ekholm, der selv kom fra Investor, har lovet at fordoble overskudsgraden allerede næste år ved at skære ned og eventuelt sælge de dele af Ericsson, som ikke giver koncernen penge.

Tidligere i maj nedgraderede kreditvurderingsselskabet Moody's Ericsson til »junk« (affald) på baggrund af fremtidsudsigterne.

Ericsson kom ud af januar-marts i år med et underskud på 12,3 milliarder svenske kroner (9,5 milliarder danske).

To procent op

Nyheden om Cevians indtog i Ericsson fik aktien til at stige med to procent. I gennemsnit holder Cevian fast i sine investeringer i omkring fem år, skriver Financial Times.

Ericsson kæmper mod finske Nokia, som efter opkøbet af fransk-amerikanske Alcatel-Lucent, nu igen er verdens næststørste leverandør af mobiludstyr og klarer sig godt, samt mod kinesiske Huawei, som er gået aggressivt ind på det europæiske telemarked.