Omverdenen mistror Nykredit

Pensioneret bankdirektør advarer om, at Nykredit Bank stadig gemmer på store tab, mens aktieekspert tror, at Nykredit en dag ender i armene på Nordea. For kreditvurderingsbureauerne trykker skoen et helt andet sted

Nykredits nye topchef, Michael Rasmussen, står over for for en stribe markante udfordringer. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der kan fortsat gemme sig store tab hos realkreditkæmpen Nykredit. For selvom Nykredit i årevis har pralet af at være bundsolid og via det danske realkreditsystem jongleret med en gigantisk balance på 1400 mia. kr., er der flere ting, der undrer og bekymrer den pensionerede bankdirektør Jørn Astrup Hansen, hvis evner indenfor det finansielle håndværk bl.a. har været brugt til oprydningen efter det finansielle krater på Island.

Jørn Astrup Hansen hæfter sig især ved, at Nykredit har meldt ud, at man mangler kapital, selvom Nykredit med en egenkapital på 58 mia. kr. fremstår som en de mest velkapitaliserede finanskoncerner i Danmark:

»Det fortæller mig, at Nykredit Bank næppe har reserveret den tilstrækkelige kapital.«

Sandsynligt med flere tab på vej

Det er bemærkelsesværdigt, at Finanstilsynet i maj i år fandt, at Nykredit Bank ikke havde nedskrevet tilstrækkeligt på lån til primært andelsboligforeninger og kommanditselskaber. I alt måtte banken nedskrive 600 mio. kr. ekstra, hvad der er ganske højt efter et tilsynsbesøg. I alt har Nykredit Bank, der primært består af Forstædernes Bank, som Nykredit købte, da finanskrisen toppede, kostet et underskud efter skat på 4,6 mia. kr. efter skat for Nykredit siden 2008. Men trods de massive tab kan der være mere på vej.

Jørn Astrup Hansen bemærker nemlig, at Nykredit Bank, der opgør kapitalbehovet ved hjælp af en simpel intern rating, ventes at tage mere avancerede modeller til beregning af kapitalbehovet i anvendelse.

Nykredit koncernen i øvrigt anvender i lighed med Danske Bank og de øvrige storbanker de avancerede modeller, der sædvanligvis antages at føre til et mindre, ikke et større, kapitalbehov.

»Det forekommer lettere mystisk, at en anden opgørelsesmetode skulle føre til et større kapitalbehov i Nykredit Bank. Meget tyder på, at der ikke er nedskrevet nok i banken,« siger Jørn Astrup Hansen, som i en klumme i Berlingske Business påpegede, at Nykredit Holding har givet en mærkværdig tabsgaranti på to milliarder kroner til Nykredit Bank, men garantien kan ikke tillægges værdi, da der i holdingselskabet ikke er frie midler til afdækning af garantien.

»Holdingselskabet kautionerer over for realkreditkoncernen med realkreditselskabets egenkapital.

Nykredit forsøger at løfte sig selv ved håret. Efter at der er rejst tvivl om garantien, meddeler Nykredit nu, at en aflysning af garantien er på dagsordenen for bestyrelsens næste møde.

Det er dog et lidt mærkværdigt forløb,« lyder det fra Jørn Astrup Hansen.

Boligpriser er den store hovedpine

Men et er de kolossale milliardtab, som banken har kostet Nykredit siden krisen. Noget andet er Nykredits kæmpe balance af realkreditlån, som f.eks. udgør næsten halvdelen af alle danskeres boliglån. De faldende boligpriser er den store hovedpine her. For i alt har Nykredit lån for 45 mia. kr., som der ikke er sikkerhed for. Det koster dyrt for Nykredit, som må sælge obligationer for at dække af for denne risiko. Alene det kostede 356 mio. kr. i årets første tre kvartaler. Det er endnu ukendt, om Nykredits sikkerheder er på vej i den rigtige retning på grund af de stigende boligpriser i de store byer. For i Nykredits datterselskab Totalkredit går det i den stik modsatte retning:

»Stigningen skyldes et øget behov for supplerende sikkerhedsstillende som følge af et fald i ejendomspriserne,« fremgår det af Totalkredits seneste regnskab. Netop stigningen i udgiften til den supplerende sikkerhedsstillelse bekymrer aktieekspert Lau Svenssen fra Aktieinfo:

»Udstedelsen af de obligationer er steget meget på kort tid. Det er deres blødeste punkt,« siger Lau Svenssen, som har en hypotese om, at Nykredit en dag ender i armene på Nordens største bank, Nordea.

Også kreditvurderingsfirmaerne ser skævt til Nykredit. Moody’s var så kritiske overfor realkreditkoncernen, at Nykredit fyrede dem, mens Standard & Poor’s har sat Nykredits vigtige kreditvurdering på negativt outlook, hvad der typisk er forstadiet til en nedgradering. Herfra er det imidlertid ikke kapitalen, der er problemet, men den store andel af lån baseret på obligationer med kort løbetid: »Problemet er strukturen i det danske realkreditsystem, som er præget af vækst i variabelt forrentede lån som F3, F1, CITA osv. Det er langtløbende lån som har en finansering, som er væsentligt kortere end lånets løbetid,« siger direktør hos Standard & Poor’s Per Törnqvist. Nykredit selv vurderer dog, at det seneste myndighedsindgreb mod F1-lånene vil være positivt for kreditvurderingen. Hos Nykredit anerkender kommunikationsdirektør Nels Petersen, at man har nogle udfordringer. Det vil man løse med en ny strategiplan, der får navnet Nykredit 2015.

»Udgangspunktet er ikke en ny stor strategi, fordi hovedvejen - bank og realkredit - ligger fast, men det er med udgangspunkt i det sidste års tid, at lovgivning og markedsudvikling ændrer sig og at finanskrisen er forbi, at der er behov for at justere den plan, vi hidtil har arbejdet efter. Så længe det arbejde med bestyrelsen, direktion og medarbejdere er i gang, kan vi ikke kortslutte processen ved at give interviews.«