Omstridt teleprisguide fik trukket stikket

Videnskabsministeren har lukket den omdiskuterede teleprisguide, som skulle give et bedre overblik over indviklede mobilabonnementer. Nu skal private aktører gøre det bedre.

Private aktører får nu mulighed for at skabe større gennemsigtighed på det danske mobilmarked, efter at videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har lukket den offentlige og udskældte teleprisguide. Arkivfoto: Casper Christoffersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere

Videnskabsministeren har klippet ledningen til den offentlige teleprisguide, som i flere år har skullet skabe gennemskuelighed om indviklede mobilpriser og -abonnementer, men som har været skarpt kritiseret for at være mangelfuld.

Med virkning fra i dag, 1. februar, er teleprisguiden på www.borger.dk derfor lukket.

»Der er ingen grund til, at det offentlige udbyder en service, som private lige så godt kan udbyde. Der står intet i loven om, at der skal være en offentlig teleguide. Derimod skal det offentlige stille data til rådighed, og det gør IT- og Telestyrelsen, så private aktører, der måtte ønske det, selv kan lave prisguider, og dem findes der allerede nogle stykker af,« siger Charlotte Sahl-Madsen (K).

Bedre i private hænder

Teleprisguiden har været i skudlinien, fordi den ikke formåede at håndtere alle typer af mobilabonnementer fra alle mobilselskaber i Danmark. Dermed blev de resultater, som folk, der benyttede den, fik, ikke nødvendigvis rigtige. Man kunne derfor ikke ud fra sit forbrug være sikker på, at guiden nåede frem til, hvad det billigste abonnement kunne være.

Charlotte Sahl-Madsen er helt tryg ved, at private aktører vil kunne levere bedre resultater.

Så gennemskueligheden skulle blive større end før?

»Det skulle være muligt, ja. Der er ingen tvivl om, at IT- og telebranchen selv har en interesse i at øge tilliden hos forbrugerne, så man ikke ligger og roder rundt blandt brugtvognsforhandlere. Det fordrer øget gennemskuelighed,« siger videnskabsministeren.

Så forbrugerne bliver ikke dårligere stillet uden teleprisguiden?

»Jeg kan kun forestille mig, at det bliver bedre, når konkurrencen øges. For mig er det et princip, at det offentlige ikke skal lave en ydelse, som private lige så godt kan klare, og jeg er overbevist om, at private aktører godt kan se denne mulighed,« siger Charlotte Sahl-Madsen.

Den hidtil største konkurrent til den offentlige teleprisguide er det private Telepristjek.dk, drevet gennem flere år af Nicolas Fredriksen.