Omstridt overvågning kommer op igen

Udsigten til en milliardregning for overvågning af danskernes tele- og internettrafik fik justitsminister Søren Pind til at lade forslaget falde. Nu kommer det på dagsordenen igen til årsskiftet.

Venstre-regeringen vil fortsat give politiet og efterretningstjenester flere data om, hvordan danskerne bruger deres internetforbindelser. Et nyt lovforslag vil være klar til januar. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den omstridte overvågning af danskernes brug af Internet bliver taget op igen af justitsminister Søren Pind.

Til januar vil ministeriet være klar med et nyt lovforslag, som skal give alle internetudbydere pligt til at registrere og opbevare »oplysninger om tele- og internettrafik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold«. Det fremgår af det lovprogram, som regeringen fremlagde som sin arbejdsplan for den kommende sæson, da Folketinget tirsdag vendte tilbage fra sommerferie.

Milliardstor regning

Søren Pind måtte i det tidlige forår kaste håndklædet i ringen med sit tidligere forslag, som ville koste omkring en milliard kroner at indføre og derefter store, årlige millionbeløb at holde i luften.

Lovforslaget, som aldrig nåede at blive fremlagt, og som ministeriet derfor heller ikke ville udlevere til politikerne, fik massiv kritik fra alle andre sider end hos Venstre-regeringen og Dansk Folkeparti. Socialdemokraterne ville først se det konkrete forslag, før partiet i givet fald leverede de afgørende mandater, mens alle øvrige partier i Folketinget var lodret imod.

Den danske telebranche beregnede tidligt i processen, at regningen ville ende på omkring en milliard kroner, hvilket ville gå ud over investeringerne i Danmark. Det afviste ministeren først, men efterfølgende viste eksterne konsulentberegninger, at det netop ville blive så voldsom en regning.

Minister: Det skal løses

Den ville Søren Pind ikke forsvare, så han droppede lovforslaget men lod i april forstå, at der ville komme et nyt forslag.

»Her skal vi ramme den afgørende balance, en god model, der er til gavn for alle, også internetudbyderne, så politiet og Politiets Efterretningstjeneste kan følge de kriminelle. Det er et problem, der skal løses. Hvis vi ikke tilpasser lovgivningen, vil politiet og PET om få år stå uden de oplysninger, som er afgørende vigtige for opklaringen af alvorlig kriminalitet,« sagde Søren Pind i et åbent samråd i Folketingets retsudvalg, hvor han afviste, at indsamlingen af tele- og internetdata var masseovervågning af danskerne.

Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien, som er telebranchens brancheorganisation, afventer at se det konkrete udspil fra Justitsministeriet om, hvad der nu ønskes logget, og i hvilket omfang der skal samles data ind.

»Vi har fortsat drøftelser med Justitsministeriet. Jeg har derfor ikke yderligere kommentarer nu,« siger han til Berlingske.

Også Færøerne skal samle ind

Af lovkataloget fremgår, at Søren Pind samtidig vil have ændret den færøske retsplejelov, så »justitsministeren efter forhandling med Færøernes Landsstyre kan fastsætte nærmere regler om, at udbydere af telenet eller teletjenester skal foretage registrering og opbevaring i ét år af oplysninger om teletrafik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold«. Den lovændring vil blive forelagt i februar 2017.

Skulle der forinden komme valg til Folketinget, falder alt lovforberedende arbejde, som politikerne er i gang med på alle områder, væk og skal startes igen, når et nyt folketing er valgt.

LÆS MERE