Omstridt overvågning af Facebook-brugere fjernes

Direktøren undskylder, at det populære netsted indførte overvågning af, hvilke sider brugerne besøgte - og lod brugernes venner det vide.

De 55 millioner brugere af Internet-stedet Facebook får nu mulighed for at slå en meget omstridt funktion fra, som overvåger, hvilket netsider de besøger.

Facebooks direktør, Mark Zuckerberg, gav onsdag en undskyldning for at have været så længe om at reagere på kritikken af den såkaldte »Facebook Beacon«-funktion, som informerer brugernes venner om besøg på beslægtede netsider.

Flere end 65.000 Facebook-brugere protesterede i sidste uge mod funktionen og krævede den fjernet, fordi den bryder med privatlivets fred.

Kritikerne er bekymrede for, at Facebook og andre tilsvarende, populære netsteder opbygger stadig mere avancerede teknologier til at overvåge brugernes aktiviteter på nettet, så de kan målrette annonceringen mod dem.

»Vi har begået en masse fejltagelser ved at indbygge denne funktion, men vi har begået endnu flere ved, hvordan vi håndterede dem. Vi har rent ud sagt gjort det dårligt, og det undskylder jeg for,« sagde Mark Zuckerberg.

Han erkender, at det tog alt for lang tid, før Facebook ikke havde funktionen slået til som udgangspunkt men lod den være en mulighed, som man som bruger selv skulle tilvælge. Nu er den som udgangspunkt slået fra.

Facebook er fire år gammelt og har på kort tid opnået en umådeligt stor brugerskare. Derfor købte Microsoft, verdens største softwarefirma, da også en aktiepost på 1,5 procent af firmaet i oktober. Prisen var 240 millioner dollars. Også Hong Kong-milliardæren Li Ka-shing har købt en bid af firmaet, nemlig 0,4 procent af aktierne. Begge parter har øjet muligheder i målrettet netannoncering blandt brugerne, hvilket overvågningsfunktionen ville have hjulpet stort med.