Omstridt kundeprogram har været en økonomisk succes

En flot bundlinje tilskrives blandt andet det nye kundeprogram i Danske Bank, der varsler yderligere tiltag for at øge overskuddet i banken.

Præsentationen af kundeprogrammet og kampagnen New Standards sidste år skabte ramaskrig, men for Danske Banks ejere, aktionærerne, ser det ud til at være en fornuftig løsning, som Eivind Kolding og hans stab har lagt på bordet. Fold sammen
Læs mere
Foto: KASPAR WENSTRUP

Kvalitet frem for kvantitet. Det synes at være filosofien i Danske Bank, der på trods af at have haft stor kundeafgang siden introduktionen af det nye kundeprogram, betegner det som vellykket.

»Ja, vi har en nettoafgang på 40.000 kunder, men langt de fleste er kunder, som vi ganske vist har en relation til, men som er meget inaktive, som ikke bruger deres konti, og som langt hen ad vejen er primærkunder i en anden bank. Så vi er ret fortrøstningsfulde med den udvikling, og vi har set mange tegn på, at kundeprogrammet virker. Også fordi vi har nettotilgang blandt kunderne i de segmenter, hvor fordelene er allerstørst,« siger ordførende direktør Eivind Kolding.

Dermed er der altså mere forretning i den gennemsnitlige Danske Bank-kunde i dag, og det skyldes i høj grad kundeprogrammet. Derfor kan man godt kalde det en succes, mener aktieanalytiker Christian Hede fra Jyske Bank:

»Danske Bank indikerer jo, at det er de kunder, der ikke rigtig har noget forretningsomfang, der forlader banken, mens andre samler forretninger hos Danske Bank, og det er selvfølgelig positivt. Så ja, det lader til at være en succes.«

Præsentationen af kundeprogrammet og kampagnen New Standards sidste år skabte ramaskrig, men for Danske Banks ejere, aktionærerne, ser det ud til at være en fornuftig løsning, som Eivind Kolding og hans stab har lagt på bordet.

Bedste bundlinje i 20 kvartaler

Også hjulpet på vej af faldende nedskrivninger kunne Danske Bank således i går præsentere et kvartalsregnskab med den bedste bundlinje i 20 kvartaler. Og selv om banken nedjusterer forventningerne til årets resultat med en mia. kr., ser investorerne så positivt på takterne i landets største bank, at aktiekursen torsdag steg med hele 9,3 pct. Ifølge Christian Hede skyldes det, at banken trods et lavt renteniveau driver forretningen godt.

»Eivind Kolding kan ikke bestemme renteniveauet, men han kan trods alt bestemme, hvor mange penge han bruger på lønninger og andre ting. Og det lader til, at de har godt styr på det, og det er meget betryggende. Det er også derfor, at aktiekursen stiger så meget; for de ting, som Danske Bank selv har kontrol med, de går faktisk rigtig godt,« siger analytikeren.

I effektiviseringen ligger blandt andet lukning af over hundrede filialer på kort tid. Og flere filialer vil blive lukket, lyder det fra banken, der i øjeblikket har omkring 400 filialer globalt set.»Vi vil fortsat reducere antallet af filialer. Det er ganske enkelt sådan, at kunderne ikke kommer der. Derfor tilpasser vi vores struktur. Verden har ændret sig, og folk laver forretning på en anden måde. Tallet kommer under 300. Så meget kan vi godt sige,« siger Eivind Kolding, mens økonomidirektør Henrik Ramlau-Hansen antyder et stort fald i de nuværende omkring 300 filialer i Danmark:

»Man kan sagtens være en landsdækkende bank i Danmark med 200 filialer,« lyder hans formulering.

Samtidig varsler Eivind Kolding, at der er prisforhøjelser på vej. I første omgang sænker Danske Bank renten på indlån, og så snart det er muligt, vil de også hæve renten på udlån.

»Det er et konkurrencepræget marked, og det må vi tilpasse os. Fra tid til anden opstår der muligheder for at justere priserne på de enkelte produkter, og det gør vi så. Der er ingen tvivl om, at den danske sektor tjener for lidt i øjeblikket. Så samlet set skal renterne have en del opad,« siger Eivind Kolding, der forventer en stor stigning i renteindtægterne, når det generelle renteniveau stiger:

»Vores indtjening på nettorenterne var på kvartalsbasis 1,5 mia. kr. højere for et par år siden, da renteniveauet var højere. Så den helt store ændring kommer den dag, hvor renteniveauet kommer op.«