Omsætning i IT- og telebranchen falder

Eksporten er skyld i en stor del af faldet. Til gengæld er beskæftigelsen stabil.

Siden januar er omsætningen i den danske IT- og telebranche, som beskæftiger omkring 90.000 ansatte, faldet med 7,5 procent, og navnlig eksporten er skyld i en stor del af faldet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PIERRE ALBOUY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden januar er omsætningen i den danske IT- og telebranche, som beskæftiger omkring 90.000 ansatte, faldet med 7,5 procent, og navnlig eksporten er skyld i en stor del af faldet.

Det viser det konjunkturbarometer, som Dansk Industris branchefællesskab for IT-, tele- og elektronikvirksomheder, ITEK, har udarbejdet som nyeste status på to års turbulente forløb med mange op- og nedture. Omsætningen steg ellers i januar og februar, men siden da er det gået nedad, selv om den i første halvår nåede næsten 105 milliarder kroner.

Eksporten med et ringe, udenlandsk salg gennem det seneste år er hovedårsagen til faldet, og eksporten udgør 30 procent af branchens samlede omsætning. Fra januar til juni faldt eksporten med ti procent til 56,5 milliarder kroner på årsniveau, og faldet rammer bredt.

Kun inden for informationstjenester og fremstilling af computere og kommunika-tionsudstyr er det gået fremad, mens eksportsalget af telekommunikation samt udgivelse af computerspil og anden software er faldet med henholdsvis 28,9 procent og 19 procent. De to grupper fylder dog kun otte procent af den samlede eksport.

Også det indenlandske salg er faldet med fem procent i første halvår og nåede 138 milliarder kroner på årsniveau. Den største underbranche, IT-konsulenter, oplever dog en fremgang på 1,2 procent, mens den anden- og tredjestørste – engroshandel med IT-udstyr og telekommunikation – har solgt 0,9 og to procent mindre i Danmark.

Til gengæld har beskæftigelsen ligget ret stabilt det seneste år. Fra 2010 til slutningen af 2012 havde omkring 91.500 arbejde i ITEK-erhvervene. I første kvartal 2014, som er de seneste tal, var omkring 90.000 stadig beskæftiget, viser ITEKs konjunkturbarometer på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.