Omlægning til statslån vil koste lejerne dyrt

Realkreditinstitutter vil kræve millioner givet på byggelån tilbage.

Realkreditinstitutter vil kræve millioner givet på byggelån tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vedtages regeringens plan om, at staten skal overtage de almene boligorganisationers lån fra realkreditinstitutterne, bliver beboerne pålagt en betragtelig huslejestigning. Det skriver fagbladetboligen.dk.

For at sikre skarpe priser har boligselskaberne lavet samlet udbud af lånene til byggesager – ny-byggeri eller renoveringer – og det har resulteret i lave etableringsomkostninger for lånene, lave byggelånsrenter m.v. Det har sparet huslejekroner for beboerne. Realkreditinstitutterne har typisk krævet længere bindingsperioder i forbindelse med samlet udbud, for en væsentlig del af rabatten gives typisk i starten af lånets løbetid. Og økonomien hænger ikke sammen for långiver, hvis der hurtigt skiftes til et andet realkreditinstitut.

Men regeringens forslag om statslån kan betyde, at realkreditlån skal opsiges og konverteres til statslån, før bindingsperioden udløber, og så vil de berørte realkreditinstitutter kræve rabat tilbagebetalt af den enkelte boligafdeling.

»Man kan leve med, at man ikke tjener penge – måske endda har et mindre tab i lånets første år, fordi vi jo hidtil har kunnet være rimelig sikre på, at en fortjeneste kunne hentes i slutningen af lånets tilbagebetalingsforløb. Men opsiges lånet, inden det ordinært udløber, ændres grundlaget for aftalen sig så meget, at vi vil kræve de aftalte rabatter tilbagebetalt,« siger Carsten Tirsbæk, der er direktør i BRFkredit til fagbladetboligen.dk.

»Vi er ikke en filantropisk virksomhed. Vi skal tjene penge på det, vi laver,« fortsætter han.