Omfattende protester i Europa mod netcensur

Tusindvis af demonstranter gik på gaden i hele Europa for at protestere mod omstridt handelsaftale, som også Danmark har godkendt, og som ifølge kritikere vil indføre censur på nettet.

Vinterkulden kunne ikke afholde tusinder fra at demonstrere mod den omstridte ACTA-aftale i storbyer over hele Europa. Her er det protesterende i Ungarns hovedstad, Budapest. Foto: Anos Marjai, EPA/MTI/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusinder gik lørdag på gaderne rundt i Europa for at protestere mod en kontroversiel anti-piratkopieringslov.

Betydelige demonstrationer blev holdt i Tyskland, Holland og Polen mod den såkaldte ACTA-aftale, som også det officielle Danmark har underskrevet, men som først træder i kraft, hvis Folketinget og Europaparlamentet godkender den.

Demonstration i Danmark 25. februar

I den britiske hovedstad London samledes omkring 200 demonstranter foran det kontor, hvor rettighedshavernes organisationer bor. Også i Edinburgh og Glasgow var der demonstrationer. Tilsvarende gik kroaterne på gaderne i Zagreb, Osijek og Rijeka, mens tusinder af bulgarere protesterede i hovedstaden Sofia. I Danmark er der indkaldt til demonstrationer lørdag den 25. februar.

I Sloveniens hovedstad, Ljubljana, gik omkring 2.000 mennesker på gaderne i protest for en uge siden, mens tusinder af demonstranter protesterede i gaderne i Polen i januar, kort efter at de 22 EU-lande, heriblandt Polen, havde skrevet formelt under i Tokyo.

Kamp mod piratkopiering

Officielt er ACTA en handelsaftale, som skal sikre, at der overalt i verden sættes ens ind, hvis ophavsretten overtrædes. Det gælder for både fysiske og digitale produkter og dækker derfor ikke kun en indsats mod piratkopiering af film og musik over Internet.

Kritikere hævder, at ACTA (»Anti-Counterfeiting Trade Agreement«) vil begrænse ytringsfriheden ved at stække dele af det ellers åbne Internet, mens modparten - senest handels- og investeringsminister Pia Ohlsen Dyhr (SF) i et samråd i Folketingets Europaudvalg fredag - understreger, at ACTA ikke vil kræve nogen som helst lovændring, fordi aftalen ikke ændrer på eksisterende lovgivning. Kritikerne sammenligner ACTA med det ligeledes kontroversielle, amerikanske lovforslag »Stop Online Piracy Act« (SOPA).

Overtrædelse af ACTA vil kunne medføre både fængsling og bøder.

Tyskland og Letland udsætter underskrivning

22 EU-lande, heriblandt Danmark, har formelt underskrevet aftalen på et møde i Tokyo i Japan for nogle uger siden.

I fredags besluttede Tyskland at udskyde underskrivelsen af aftalen for »at få tid til at foretage yderligere drøftelser«. Også Letland sparkede fredag ratifikationen til hjørne, skriver britiske BBC. Tidligere har Polen, Tjekkiet og Slovakiet sat processen i stå. ACTA-aftalen kritiseres desuden for at være lukket. Den er forhandlet bag lukkede døre, og flere organisationer har klaget over, at de ikke kan få indsigt i selve aftaleteksten, hvilket bestyrker dem i mistanken om, at der lægges op til mere end blot en normal handelsaftale.