Omfattende mobilspionage afsløret i Rumænien

Mobilspionage kan også ramme danskere, mener it-sikkerhedsfirma.

Vi har alle sammen prøvet det: Man sidder og ser film eller TV og pludselig dukker en telefon op på skærmen. Mange selskaber laver "product integration" i film, serier og musikvideoer, men mobiltelefonselskaber har særlig travlt. Her er ti product-placed mobiltelefoner. Fold sammen
Læs mere

50 rumænere er for nylig blevet tiltalt for at have installeret ulovlig spionsoftware i mobiltelefoner – såkaldt spyware. Tilsyneladende er det alt lige fra læger, dommere og politifolk til forretningsmænd, som har ønsket oplysninger om deres konkurrenter, ægtefæller og medarbejdere, mens nogle også har benyttet det til at få informationer om deres børns færden.

It-sikkerhedsvirksomheden F-Secure - der har skrevet en pressemeddelelse for at slå et slag for egne sikkerhedsprodukter - advarer om, at denne form for it-kriminalitet kan ramme i Danmark.

Landeansvarlige i it-sikkerhedsfirmaet F-Secure, danske Michael Dahl, der også har ansvaret for F-Secures forretning i Østeuropa, er ikke overrasket over sagen fra Rumænien og peger på, at alle i dag kan hente spionprogrammer til mobilen via nettet uden de store problemer. Problemet er, at udbyderne ikke kan forhindres i at sælge denne type programmer over landegrænserne via nettet, som fx www.flexispy.com, der er baseret i Singapore. Med det stigende antal smartphones i Danmark, kan problemet ifølge Michael Dahl også ramme herhjemme. Han glæder sig dog over, at myndigheder nu tilsyneladende er begyndt at få øjnene op for problemet.

”Sagen fra Rumænien viser, hvor let det egentlig er at få fat i og udnytte den slags skadeligt software, og der er stor risiko for, at vi også i Danmark vil se endnu mere af det i fremtiden, i takt med at flere og flere danskere får smartphones, som indeholder flere personlige oplysninger, der kan misbruges. Det er dog glædeligt at se, at der i stigende grad bliver grebet ind over for problemet, og at myndighederne er begyndt blive opmærksom på de mange forskellige former for it-kriminalitet, som findes i dag, og den skade det potentielt kan pådrage andre,” siger Michael Dahl.

Finske F-Secure praler med, at de var blandt de første til at identificere denne form for programmer til mobiltelefoner tilbage i 2006, og problemet er ifølge firmaet kun steget siden. Denne slags mobile spionværktøjer kun kan installeres, hvis man fysisk har fået fat i telefonen og kan installere softwaren. Michael Dahl opfordrer derfor til, at man altid beskytter sin mobil med et password, så fremmede ikke kan få tilgang til den. Samtidig er det også en god idé at have installeret et beskyttelsesprogram på sin smartphone - eksempelvis fra F-Secure forstås - så man for eksempel kan fjernlåse eller lokalisere den, hvis man mister den.