Omfattende fusk med Tescos regnskaber kan være endnu større

Afsløringen af en overdrivelse på 2,3 milliarder kroner i detailkæmpen Tescos seneste regnskab kan vise sig at være toppen af isbjerget, frygter en række analytikere.

Tesco er blevet afsløret i omfattende bedrageri og oppustede profittal. Fold sammen
Læs mere
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

The Guardian skriver det meget rammende: Tesco har haft dårlige regnskaber i tre år i træk, men i det mindste har aktionærerne troet, at regnskaberne var en korrekt gengivelse af supermarkedets problemer. Nu er selv den antagelse eksploderet.

Siden en whistleblower fredag afslørede at det britiske supermarked har fusket med tallene og pumpet overskuddet op med 250 millioner pund, cirka 2,3 milliarder kroner, er fire chefer blevet vist døren, supermarkedet har fremrykket ansættelsesdatoen for den nye CFO og igangsat en omfattende revisorundersøgelse af bedrageriets omfang.Afsløringen af overdrivelsen på 250 millioner pund i halvårsregnskabets forventninger til årets indtjening gav ikke mange detaljer om bedrageriets natur eller om det er noget, der er foregået igennem en længere periode. Aktiekursen faldt mandag 11,5 procent til det lavete niveau i 11 år, men vil stensikkert falde yderligere, hvis bedrageriet viser sig at være mere omfattende.

Beløbet er et hurtigt overslag og kan meget vel vise sig at være større. Først når Deloitte og de finansielle efterforskere fra Freshfields har færdiggjort deres undersøgelse, vil omfanget være kendt. Det vil samtidig blive interessant at høre, hvordan Tescos revisorer, PwC, har overset et så omfattende bedrageri.

Analytikere i den britiske investeringsverden har ifølge The Guardian længe undret sig over, hvordan Tesco kunne opretholde relativt robuste resultater mens salgstallene raslede ned.