Omdiskuteret Thule-kontrakt skal annulleres

Danmarks næststørste entreprenørselskab MT Højgaard får tilsyneladende endnu en chance for at sikre sig en andel i den givtige kontrakt på drift og vedligeholdelse af Thule Air Base i Grønland. Udbuddet af opgaven, som det danske selskab tabte i efteråret, skal nemlig gå om, har en klagemyndighed i USA bestemt.

Thule Air Base Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan and Cherry Alexander
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er godt nyt fra USA til entreprenørkoncernen MT Højgaard. En klagemyndigheden i USA har nemlig nu fastslået, at den udpegede vinder af udbuddet af drift af Thule Air Base,  amerikansk ejede Exelis Services, ikke kan tildeles opgaven alligevel.

»Koncernen er her til aften blevet bekendt med, at klagemyndigheden i USA (Court of Federal Claims) har fastslået, at den vindende virksomhed ikke kan tildeles opgaven. Greenland Contractors’ ledelse og ejere kender ikke konsekvenserne af denne afgørelse og afventer derfor en reaktion fra US Air Force,« skriver de to børsnoterede danske selskaber Højgaard Holding og Monberg & Thorsen, der ejer MT Højgaard, i meddelelser til fondsbørsen.

Det amerikanske luftvåben og dermed forsvarsministeriet i Pentagon tildelte i slutningen af efteråret 2014 drifts- og vedligeholdelseskontrakten på 2,5 milliarder kr. i Thule i Nordgrønland til et amerikansk ejet skuffeselskab i Hellerup.

Vinderen af kontrakten blev Exelis Services, der er et datterselskab af den store private halvmilitære koncern Vectrus, der står for service og drift af en række amerikanske baser verden over.

Dermed fik bl.a. det danske entreprenørselskab MT Højgaard, hvis datterselskab Greenland Contractors i årevis har haft monopol på at få kontrakten med det amerikanske luftvåben, en lang næse.

Greenland Contractors har især de seneste mange år tjent rigtig mange penge på Thule-kontrakten.

Ifølge den dansk-amerikanske forsvarsaftale fra 1951 og efterfølgende tillægsaftaler er det kun danske og grønlandske virksomheder, der kan få den eftertragtede servicekontrakt i Thule.

Greenland Contractors, som entreprenøren MT Højgaard ejer to tredjedele af, har i de seneste 40 år haft opgaven på Thule-basen og over årene alt i alt tjent milliarder af kroner.

Greenland Contractors bød sammen med to andre danske firmaer på den nye kontrakt, men blev altså forbigået, da amerikanske Exelis vandt kontrakten,