Ombejlet dansk IT-firma solgt for 1,2 millliarder kr.

Det danske IT-selskab EET bliver solgt til norske FSN, efter at andre kapitalfonde kæmpede om den fremadstormende danske virksomhed. Planerne om en børsnotering faldt til jorden i efteråret med OW Bunkers kollaps.

Stifter af EET Group John Thomas, der her ses sammen med finansdirektør Jan H. Iversen, anser det slet ikke umuligt, at virksomheden omsætter for fem mia. kr. om fem-seks år. Foto: Thomas Nielsen
Læs mere
Fold sammen

Danske EET Europarts, der distribuerer IT-udstyr, bliver overtaget af den norske kapitalfond FSN Capital, efter at virksomheden i efteråret måtte opgive planerne om en børsnotering.

Virksomheden, som flere kapitalfonde kæmpede om, har ifølge Berlingskes oplysninger kostet nordmændene godt 1,2 mia. kr.

Sælgerne er den svenske kapitalfond Alipes, der er ejet af IKEA-selskabet Inter Ikea Investments. Fonden har hidtil siddet på 75 pct. af virksomheden, mens ledelsen har haft de resterende aktier. FSN har store planer for den danske virksomhed.

»Vi mener, at vi kan fordoble indtjeningen i løbet af fem år. Vi har haft mange gode samtaler med ledelsen, og vi er sikker på at det mindst kan ske. Det vil ske ved organisk vækst og ved opkøb i hele Europa,« siger Thomas Broe-Andersen, partner i FSN.

Men at det skulle ende med et salg til en kapitalfond lå ikke i kortene i efteråret. Alipes og EET var angiveligt så langt i børsforberedelserne, at de i efteråret 2014 havde analytikerpræsentationer og tidlige møder med potentielle institutionelle investorer, men så stødte børsdebutanten OW bunker voldsomt på grund og gjorde børsmarkedet for usikkert.

I stedet blev et salgsspor til en kapitalfond forfulgt sammen med rådgiverne fra Danske Bank og advokatfirmaet Plesner.

Flere markedsandele skab erobres

Berlingske erfarer, at FSN var i et kapløb med en lang række andre kapitalfonde både danske og udenlandske, der også var interesserede i at købe den danske IT-virksomhed. I opløbet overbød FSN ifølge Berlingskes oplysninger blandt andet EQT og den svenske fond Segulah.

Også kapitalfondene Nordic Capital, Altor og Axcel var tidligere i salgsprocessen på banen og viste interesse for at købe EET.

Svenske Alipes har ejet EET i fire år, og ville derfor afhænden virksomheden. Ifølge partner Christian Riisberg har investeringen været »rigtig god«. Han siger, at der var flere interessere købere, men vil ikke sige hvem.

»Vi kigger på, hvilke muligheder der er, når vi skal sælge en virksomhed. En børsnotering var en mulighed ligesom et salg til en kapitalfond eller til en strategiske køber. Vi har evalueret de forskellige muligheder og herunder også en børsnotering, og generelt har der været stærk interesse for selskabet,« siger Christian Riisberg.

FSN forventer, at EET vil skabe pæn vækst i de kommende år.

»Når vi kigger på investeringsmuligheder, vil vi gerne finde de selskaber, der er bedre positioneret end andre i deres industri. Det mener vi EET er. De er markedsledende, og de er i en fragmenteret branche, hvor de kan fortsætte med at tage markedsandel.«

Hverken Christian Riisberg eller Thomas Broe-Andersen ønsker at udtale sig om, hvor meget EET er blevet handlet til, men ifølge Berlingske oplysninger ligger prisen lige over 1,2 mia. kr.

Store planer i Danmark

FSN ejer i Danmark Lagkagehuset, isoleringsproducenten Skamol og Huscompaniet, der fremstiller typehuse. Kapitalfonden køber EET gennem en investeringsfond med 3,9 mia. kr. Planen er, at mellem 25 og 30 pct. af de penge skal bruges på at købe danske virksomheder

»Vi har betydelige planer i Danmark. Vi mener, at vi skal have en klar position, og jeg har en forventning om, at det er ikke er det sidste opkøb vi har foretaget i Danmark i år,« siger Thomas Broe-Andersen.

EET er Europas største distributør af reservedele til mobiltelefoner, computere, printere og tablets. Koncernen har en bred portefølje af forbrugerelektronik og leverer desuden overvågningsudstyr.

Parterne holder de fremtidige ejerandele hemmeligt. Men administrerende direktør John Thomas, der også er medarbejder tjener ifølge Berlingskes beregninger et stort tocifret millionbeløb på handlen, hvoraf en væsentlig del så geninvesteres i virksomheden sammen med FSN.

»Vi kommer til at sidde med majoriten, og ledelsen kommer også til at sidde med aktier. Ledelsen vil investere et godt beløb i virksomheden,« siger Thomas Broe-Andernsen.