Ombejlet bygning er næsten 300 år

Købmagergade-postbygningen kan føre sin historie tilbage til 1728.

Posthuset i Købmagergade, København City Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Postgaarden-komplekset på Købmagergade er en af de ældste bygninger i København.

De første dele af ejendommen blev opført i årene efter den store brand i 1728 og nærmer sig således 300 år.

Omkring 1779 rykkede datidens postvæsen ind, og frem til 1912 var komplekset hovedsæde for Post- og Telegrafvæsenet. Samtidig var Købmagergade i mange år et centralt og travlt omdrejningspunkt for uddelingen af breve og pakker i hoved­staden – og et velbesøgt postkontor for mange københavnere og masser af kontorer, butikker, virksomheder og institutioner i den indre by. De erhvervsdrivende og øvrige kunder bliver nu ekspederet i det nyåbnede posthus i den noget yngre Egmont-bygning, mens Post & Tele Museum om kort tid flytter til Østerbro.

Alverdens postvæsner er under hårdt pres, fordi vi sender tingene digitalt og sjældent kommer på posthuset. Derfor satte PostNord – koncernen med det danske og svenske postvæsen – bygningen til salg, og det udløste i slutningen af sidste år en aftale med PFA Pension, som betaler 400 millioner kroner for det historiske kompleks.

Faktisk var bygningen sat til salg nogle år tidligere, men en handel strandede op til finanskrisen.

Bygningen fra 1728 fik i begyndelsen af 1900-tallet følgeskab af yderligere et palæ ud mod Købmagergade, og gennem tiden blev naboejendomme købt op. I 1964 blev komplekset udvidet med lokaler til blandt andet postsortering og brevboksanlæg.

Se billederne:  Sådan vil PFA forvandle postbygningen i Købmagergade

I nyere tid kom Købmagergades Postkontor på alle læbers, da en ung politibetjent en tidlig novembermorgen i 1988 blev skudt og dræbt i kølvandet på et væbnet røveri mod postkontoret, begået af en venstreorienteret gruppering, der senere skulle blive kendt som Blekingegadebanden.

Næste sommer går postkomplekset ind i en ny fase med flere hundrede IT-arbejdspladser og, formentlig, eksklusive mærkevarer i stueplan.

TV: Totalforvandling til klassisk københavnerbygning