Omada slår heftig rekord

Den danske IT-leverandør Omada har gaflet en markedsandel på nær 100 pct. blandt Europas energiselskaber. Selskabet går fri af finanskrisen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en rekord, der er de færreste forundt. Men det danske softwarehus Omada har nu nået en markedsandel, der balancerer i nærheden af 100 procent. Milepælen blev nået, da Omada for nylig landede energiselskabet Eon i Tyskland – efter en periode, hvor Omada også fik sat gaflen i energiselskaberne Vattenfall og RWE. Nu står selskabet i den besynderlige situation, at der på området for energiselskaber faktisk ikke er flere potentielle kunder i Europa.

»Situationen er et resultat af en fokusering på nicher. Liberaliseringen af elmarkederne i Europa har betydet, at selskaberne skal omstruktureres. Det stiller nogle nye krav til energiselskaberne, og her har vi formået at få så godt fat, at vi kun mangler et enkelt selskab i Tyskland, før vi sidder på hele Europa,« siger direktør hos Omada, Morten Sigurdsson.

Liberaliseringerne af de europæiske elmarkeder har betydet, at selskaberne er blevet splittet op i enkeltdele, der ikke må kigge hinanden i kortene. For at bevise at de lever op til det, skal energiselskaberne dokumentere, at de lever op til en række krav om compliance. Det er systemer til denne dokumentation, som Omada har sat sig tungt på. Men selv om det langt fra er selskabets hovedaktivitet, kan Morten Sigurdsson alligevel glæde sig over, at markedet er stabilt – trods finanskrise, økonomisk recession og renteturbulens er energiselskaberne en af de få klippefaste bastioner, der er en stabil indtægtsstrøm for selskabet. Den finansielle krises påvirkning på IT-branchen som helhed er endnu uvis – men forventningerne til sektorens udvikling er, at IT-investeringerne vil svækkes under det økonomiske tilbageslag. Alligevel mener Omada-direktøren, at virksomheden vil være upåvirket af situationen.

Omada blev for få år siden kåret til Danmarks dygtigste IT-virksomhed af IT-avisen Computerworld, og virksomheden har haft heftige vækstrater de senere år.