Om 53 år og fire måneder er verdens oliereserver tømt

British Petroleum har regnet på, hvor længe der går, før verden er tom for det sorte guld. Og ifølge oliegiganten går der ikke meget mere end fem årtier, før vi ser enden på olien.

Hvis tempoet for den nuværende olieudvinding fortsætter med uforandret styrke, så længe det er muligt, vil tiden for menneskets olieeventyr gå på held om godt fem årtier. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis den nuværende olieudvinding hypotetisk set fortsætter med uforandret styrke, vil månedsskiftet fra oktober til november 2067 blive et skelsættende tidspunkt i menneskets historie. Her vil kloden i så fald være tømt for olie og mennesket foruden en af dets største energikilder.

Det skriver olieselskabet British Petroleum (BP) i en opdateret oliestatistik, som det svenske erhvervsmedie Dagens Industri onsdag omtaler.

Verdens oliereserver udgør 1688 milliarder tønder ifølge BPs beregninger. Når der i dag udvindes i underkanten af 90 millioner tønder dagligt, siger matematikken altså, at der ved et konsekvent produktionstempo vil gå lidt over fem årtier til slutdatoen.

Faktisk er verdens oliereserver øget med 1,1 procent ifølge statistikken, hvilket skyldes en markant opjustering af selskabets vurdering af skiferoliereserverne i USA. BP anslår i dag, at der ligger 44,2 milliarder tønder og gemmer sig i den amerikanske undergrund. De amerikanske energimyndigheder vurderer reservernes omfang til 33,4 milliarder tønder.

Et amerikansk skiferolieboom kan til gengæld forøge vurderingen af skiferolieservernes størrelse og dermed udsætte den formodede, potentielle slutdato for olieudvinding.

British Petroleum vurderer dog ikke, om det er muligt eller på nogen måde ønskeligt at hente al verdens olie op af undergrunden.