»Oliven-ebola« og tørke gør olivenolie dyr

Prisen på olivenolie stiger markant på grund af tørke og udbredelsen af en plantesygdom i Spanien og Italien. Plantesygdommen frygtes at sprede sig til andre afgrøder.

Foto: JOHN KOLESIDIS. Prisen på olivenolie er nemlig steget markant på grund af dårlig olivenhøst i Italien og Spanien.
Læs mere
Fold sammen

Sjældent er sommerens salater blevet overhældt med dressing med så dyr en ingrediens.

Prisen på olivenolie er nemlig steget markant på grund af dårlig olivenhøst i Italien og Spanien, og forbrugernes efterspørgsel på de gyldne dråber begynder at overstige udbuddet, skriver den britiske avis The Guardian.

I Storbritannien er prisen steget ti procent i år, og det samme billede tegner sig i Danmark, hvor prisstigningen endda er endnu højere.

»Vi kan se en stigning på prisen på olivenolie på cirka 15 procent fra sidste år til i år,« fortæller kommunikationsdirektør i Coop Danmark Karin Hindkjær.

Til november ved Coop, der blandt andet ejer Kvickly, Irma og Fakta, hvordan prisen bliver næste år, og det tegner ikke umiddelbart til, at den vil falde.

Producenter i Italien og Spanien fortæller i al fald, at høsten i år ser ud til at blive den dårligste, de har set, skriver The Guardian.

I Dansk Supermarked, som blandt andet ejer Føtex, Bilka og Netto, har man også oplevet en prisstigning på grund af leverandørernes dårlige høst.

»Siden slutningen af 2014 er vores priser på olivenolie steget med cirka ti procent. Men vi håber naturligvis, at høsten bliver bedre i år, og at det vil påvirke priserne for 2016 i en positiv retning,« siger kommunikationskonsulent Maia Lindstrøm Sejersen.

Prisen på olivenolie har været stigende i to år, da verdens største olivenolieproducent Spanien har været hårdt ramt af tørke, mens Italien har kæmpet mod en bakteriel sygdom ved navn Xylella fastidiosa - populært kaldet »oliven-ebola«.

Bakterien får planterne til at visne og udtørre og i sidste ende dø. Særligt provinserne Lecce og Brindisi er hårdt ramt af sygdommen i år, og ældgamle maleriske olivenplantager risikerer at blive fældet.

Samtidig forventer analytikere stigende efterspørgsel på olivenolie de kommende måneder, da købere i Mellemamerika har kig på Europa, da der også har været en dårlig høst på den anden side af Atlanterhavet. Herudover er østeuropæere begyndt at bruge mere olivenolie.

To af de andre store producenter af olivenolie, Grækenland og Tunesien, har haft gode høster, men det er ikke nok til at opveje de fejlslagne i Italien og Spanien.

En olivenolieproducent fortæller The Guardian, at han indtil i år ville have sagt, at det blot er produktionens lune.

»Men ingen har før set det så slemt. Jeg ved ikke, om jeg vil gå så langt som at sige, at det skyldes global opvarmning, men tre års dårlig høst er nærmest aldrig set før,« siger han til den britiske avis.

EUs sundheds- og fødevarekommissær, Vytenis Andriukaitis, besøgte det sydlige Italien sidst i juli og kaldte det en nødsituation, da »oliven-ebolaen« risikerer at sprede sig til andre afgrøder som for eksempel vindruer og citrusfrugter.

Analytiker i den hollandske bank Rabobank Vito Martielli vurderer, at gode vejrforhold de kommende måneder er afgørende for den spanske olivenhøst.

Oliventræer følger som regel en cyklus, hvor de producerer mange oliven et år og færre det efterfølgende, hvor de hviler sig. Sidste år skulle have været det gode olivenår i Spanien, men udbredt tørke gav et dårligt resultat. I år mangler afgrøderne igen regnvand.