Olietopmøde i skyggen af hvid elefant

De danske olie- og gasvirksomheder mødes i dag til industriens første topmøde. I kulissen lurer en stor hvid elefant i form af debatten om Nordsø-beskatning.

Beskatningen af Nordsø-olien drøftes i disse dage i Skatteministeriet, og olieindustrien venter i spænding - og håb - på en ændring. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle være en festdag, hvor den danske olie- og gasindustri fejrer sig selv, ser fremad og knytter tættere bånd. Men ingen af de jakke- og slipseklædte erhvervsfolk i DRs Koncertsal har for alvor lyst til at tale højt om det allermest presserende tema for branchen lige nu, nemlig beskatning i Nordsøen.

Siden regeringen i maj lancerede sin olie-for-tog fond, har debatten raset i olie- og gasindustrien. Tanken om at sende 27,5 mia. kroner fra Nordsøen til de danske jernbaner frem til 2042 er langtfra populær i den investeringstunge industri – især ikke hos de mindre olieselskaber som DONG Energy, Wintershall og Bayerngas, der står uden for Dansk Undergrunds Consortium (DUC) og ifølge planen skal beskattes hårdere.

Flere talere joker med det unævnelige tema, men ingen adresserer det for alvor.

»Det er som en stor hvid elefant midt i rummet,« siger Søren Gath Hansen, chef for DONGs Exploration & Production division, da han besvarer spørgsmål efter sin præsentation.

Nordsø-beskatningen er både unævnelig og presserende, fordi intense forhandlinger i disse uger forløber i Skatteministeriet. Hidtil har selskabet Bayerngas råbt højest i offentligheden, men på dagens olie- og gaskonference er der ikke meget medvind at spore hos klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

»Det er en svær balance, men jeg føler mig overbevist om, at vi har fundet den rette måde at beskatte på. Hvor meget vi skal beskatte, kan vi så diskutere. Overgangen er der også blevet stillet spørgsmål ved i offentligheden, og det diskuterer vi så nu,« siger Martin Lidegaard.

Gilbert Van den Brink, adm. direktør i Wintershalls hollandske forretning, understreger, at olie- og gasindustrien er nødt til at blive bedre til at gøre opmærksom på, hvorfor industrien er vigtig for samfundet. Og han er en af de få, der direkte kritiserer de danske planer om at ændre Nordsø-beskatningen.

»Stabile økonomiske rammevilkår er vigtigt, og jeg må bare sige, at hvis afkastet ikke er godt nok, så placerer min ejer sine investeringer et andet sted,« siger Gilbert Van den Brink.

En anden udfordring for olie- og gasvirksomhederne er billedet af industrien som en gammel, træt mand. Vind, sol og anden grøn energi løber med meget af opmærksomheden, men verden kan ikke klare sig i en nær fremtid uden olie og gas, lyder det flere gange fra talerstolen.

»Efter 51 år er vi en moden industri, men vi er ikke gamle. Og det er vigtigt at understrege, at olie- og gasindustrien spiller en vigtig rolle i samfundet – og ressourcerne udvinder ikke sig selv,« siger Jakob Thomasen, adm. direktør i Maersk Oil.

Maersk-direktøren bruger også lejligheden til at skabe opmærksomhed om en nyt udviklingscenter for olie- og gasindustrien. Formålet med centeret er både at skabe et bedre brand, udvikle nye teknologier og tiltrække de rette mennesker fremover. Og når debatten om Nordsø-beskatningen har lagt sig, vil industrien lancere en rapport med oplæg til fremtidige muligheder for at udvinde olie- og gas i området.