Olieselskaberne skrotter milliardprojekter på stribe

Den lave oliepris får nu verdens største olieselskaber til at droppe en række store projekter, fordi økonomien i dem ikke længere hænger sammen med den lave oliepris.

Arkivfoto. Energiselskabet Shell slår bremsen i på en række projekter, der ikke længere kan løbe rundt på grund af den lave oliepris. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI KARPUKHIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olieprisen er styrtdykket, og det får nu yderligere konkrete konsekvenser i olieselskaberne, der på stribe droppe stortanlagte projekter. Med den lave oliepris hænger projekterne nemlig ikke længere sammen økonomisk.

Shell annoncerede onsdag, at man skrotter planerne om det, der skulle være et af verdens største petrokemiske anlæg. Anlægget skulle bygges i samarbejde med Qatar Petroleum, og prisskiltet lød på 41 milliarder kroner.

Britiske Premier har også sat et projekt til 12,5 mia. kroner ud for Falklandsøerne på pause, indtil oliepriserne stiger igen. Underleverandører og freelancere for selskabet har også måttet se deres betalinger reduceret, og Premier genforhandler nu en række aftaler, for at nedbringe udgifterne.

Statoil har tilbageleveret tre efterforskningslicenser på vestkysten af Grønland, der er blandt de dyreste områder at arbejde i. Også Maersk Oil har måttet sætte Vestgrønland på pause.

Canadian Natural Resources, der har aktiviteter i Nordsøen, Afrika og i Canada, meddelte for nyligt, at man reducerede omkostningerne med fire milliarder kroner, blandt andet ved at skrue ned for boringer.

De mangle neddroslinger rammer også serviceindustrien, der tjener på at udleje dyrt udstyr så som borerigge. Ifølge Financial Times er prisen på at leje en borerig til dybe boringer i Den Mexicanske Golf faldet med over en halv million kroner om dagen i løbet af 2014.