Olieselskaber gør klar til at lukke ned i Libyen

Uroen i Libyen kan snart ramme landets olieproduktion, efter at flere store olieselskaber har valgt at evakuere sine medarbejdere. Endnu flere er på vej væk.

Uroen i Libyen får store internationale olieselskaber til at forlade landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAHMUD TURKIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olieproduktionen hos verdens 12. største eksportør af olie ser ud til at kunne falde dramatisk inden længe, efter at store internationale virksomheder og underleverandører har valgt at evakuere deres medarbejdere i det nordafrikanske land. Det kan sende olieprisen yderligere i vejret.

Det skriver Financial Times.

Mandag steg prisen for en tønde Nordsø-råolie for første gang i to et halvt år til over 105 dollars på grund af den politiske uro i Libyen. Prisen fortsatte herefter med at stige og ligger hertil morgen lige under 108 dollars.

Wintershall, et datterselskab af tyske BASF, er fortsat det eneste selskab, der positivt har bekræftet, det lukker olieproduktionen ned i Libyen. Men flere kontaktpersoner i andre store olieproducerende selskaber i landet har planer klar for at lukke produktionen og evakuere medarbejderne, erfarer Financial Times.

Oliefelterne i den sydlige del af landet er drevet af internationale olieselskaber og har deres egen landingsbane. Derfor vil olieselskaberne vente med at lukke produktionen ned til de allersidste medarbejdere er trukket ud af landet.

- Sidste mand lukker og slukker, siger en kontaktperson fra en af de store olieselskaber til Finanscial Times.

Libyen producerer 1,55 mio. tønder råolie dagligt og står for 1,8 pct. af verdens olieproduktion.