Olieprisfald sender russisk økonomi i dybfryseren

Nyt dyk i olieprisen giver en brutal begyndelse på året for russisk økonomi. Investorer håber på comeback til fyret finansminister.

Russernes købekraft er presset, og 39 procent af husholdningerne siger, at de ikke har råd til tilstrækkeligt mad og tøj. Her er en kvinde på indkøb i et supermarked i Moskva. Arkivfoto: Kirill Kudryavtsev Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bunden er nået, og nu går det fremad, lød det fra den russiske præsident Vladimir Putin. Han talte om gryende vækst og lysere tider for Ruslands økonomi efter katastrofeåret 2015.

Det er bare tre uger siden.

Siden er olieprisen zigzagget mod nye dybder, og nye tal for privatforbruget viser et dyk, hvis lige ikke er set i Rusland siden 1990erne. Både Verdensbanken og russiske eksperter vurderer, at landet har sat kurs mod endnu et år med økonomisk tilbagegang.

»For et stykke tid siden mente mange, herunder jeg selv, at vi havde nået bunden. Men i dag ser vi yderligere forværringer,« siger Ruslands tidligere finansminister Aleksej Kudrin til nyhedsbureauet Interfax.

Det er især det fortsatte fald i olieprisen, der har svækket troen på en russisk genopretning. I denne uge dykkede olieprisen til 33 dollar (Brent), det laveste niveau i 12 år. Både landets statsbudget og økonomi er dybt afhængigt af olie- og gasindustrien, der er kilde til omkring halvdelen af statens indtægter. Regeringens nuværende budget forudsætter en gennemsnitlig oliepris på 50 dollar i 2016.

Russernes købekraft udhules

Den russiske valuta har troligt fulgt olieprisen nedad. Rublen er faldet næsten seks procent over for dollaren alene siden Putins pressemøde kort før jul.

Den faldende rubelkurs betyder på den ene side en stadig lavere produktionspris – målt i dollar – for en tønde russisk olie. De russiske producenter pumpede derfor i december rekordstore mængder olie for samtidig at kompensere for den faldende pris.

Men samtidig udhuler den pressede rubel de 143 millioner russeres købekraft. De seneste officielle tal viser en tilbagegang i reallønnen på 9,2 procent i november i forhold til samme måned året før. Det er det stejleste fald siden den økonomiske krise i 1998. Detailhandlen – fra hårde hvidevarer til fødevarer – er i samme periode skrumpet med 13,1 procent.

39 procent af de russiske husholdninger siger, at de ikke har råd til at købe tilstrækkeligt tøj eller mad, viser en meningsmåling foretaget for det statslige VTsIOM. Det tal var 22 procent året før.

Optimismen er truet

Mange var ellers sidste år så småt begyndt at turde håbe på lysere tider i Rusland. Økonomer forudså et fald i inflationen fra højdepunktet på over 16 procent til nærmere syv procent i 2016. Det skulle samtidig give rum til en nedsættelse af den høje rente hos den russiske centralbank senere på måneden. De nye fald i olieprisen sætter nu spørgsmålstegn ved, om det vil ske.

Nedturen i 2016 bliver dog øjensynligt langt mindre end mareridtsåret 2015, da BNP-faldet ventes at lande på 3,8 procent. I sin seneste rapport nedjusterer Verdensbanken forventningen til næste år fra en minusvækst på 0,6 til 0,7.

Udsigten til fortsat nedtur har øget presset på Vladimir Putin og de af hans topfolk, der har forsøgt at nedspille krisen. Patriark Kirill, lederen af den russisk-ortodokse kirke og en nær allieret af Kreml, sagde i sin juleprædiken onsdag, at kun »nervøse, usikre og tomme mennesker« er skuffede over den økonomiske krise.

Regeringen lægger dog skjul på de mørkere udsigter. Putins finansminister, Aleksej Ulukajev, advarede på russisk TV om, at olieprisen kan forblive lav i årevis.

Både investorer og russisk erhvervsliv håber imidlertid på et langt kraftigere signal fra magthaverne. Ruslands udenrigspolitiske kurs i Syrien og Ukraine har gjort et dybt indhug i en økonomi, der ellers har udvist solide vækstrater de seneste 15 år. Samtidig har de statsejede giganter, der dominerer olie-, gas- og forsvarsindustrien, stukket snablen i de statslige reservefonde, der skulle betale russernes pensioner i de kommende årtier.

Rygter om tidligere finansminister

En af de største kritikere af den kurs er tidligere finansminister Aleksej Kudrin. Den liberale minister stod i spidsen for landets finanspolitik i 11 år, indtil han blev fyret i 2011. De seneste uger har budt på stædige rygter om en mulig tilbagevenden til en toppost i præsidentadministrationen. Kudrin selv har bekræftet, at han mødtes med premierminister Dmitrij Medvedev kort før nytår.

Uanset udskiftninger i toppen forbliver olieprisen den vigtigste faktor for russisk økonomi, fastslog en af landets rigeste mænd, Alisjer Usmanov, forleden på russisk TV.

»2016 vil ikke blive lettere end 2015, og det kan blive endnu mere udfordrende,« sagde Usmanov.