Olieprisens fald ramte Esbjerg som lyn fra en klar himmel

Olieprisfaldet har gjort ondt i Esbjerg. Det har kostet jobs og omsætning. Den vestjyske energiby er dog langt fra slået til tælling. For Esbjerg har overlevelse, slid og nytænkning i blodet. Berlingske sætter fokus på olieprisfaldet ét år efter.

Jens Peter Thomsen ?har selv bygget ?virksomheden Oceam Team op fra bunden. ?I dag har selskabet ?ca. 100 ansatte, men olieprisfaldet har kostet nedbemandinger ?i selskabet.
Læs mere
Fold sammen

Blæsten er noget af det første, man lægger mærke til i Esbjerg. Uden for byens banegård rusker den op i de mere eller mindre søvnige passager, der mere eller mindre raskt går ud i den tidligere fiskeriby.

Mange af dem slæber på sportstasker med logoer på: Esvagt, Maersk Oil, Weltec. Bortset fra en enkelt DSB-rygsæk kommer alle taskerne fra selskaber, der har hjemme på bølgerne, og det er også derhen, en del af togpassagererne skal.

Esbjerg har alle dage levet af havet og gør det stadig i dag, for den enorme offshore-industri har skabt et erhvervseventyr, hvor fiskeriet slap. Men på grund af olieprisfaldet har modvinden det seneste år været stiv. En skæbnetid for olieindustrien. Og for Esbjerg.

»Det kom som en overraskelse for hele branchen og så sandelig også for virksomheden her,« siger administrerende direktør i olieunderleverandøren Ocean Team Group, Jens Peter Thomsen.

Den bredskuldrede vestjyde har selv bygget sit selskab op, så det nu - tyve år efter grundlæggelsen - har lidt over 100 ansatte. Ocean Team servicerer væskeførende systemer på olie- og gasplatforme flere steder i verden, men olieprisfaldet har bidt. Selskabet har man måttet nedbemande med 25 procent i en krisetid, der har ramt langt hårdere end finanskrisen.

»Finanskrisen var noget, vi hørte om, men den nåede aldrig ind på livet af os. De første tre måneder af olieprisfaldet, troede vi heller ikke, at det ville ramme os. Vi har jo før set udfald i olieprisen. Fire gange i min tid. Men denne gang kan vi ikke se enden på prisfaldet, og vi er nødt til at tackle det som en langsigtet krise,« siger Jens Peter Thomsen.

Rutsjeturen

I Norden er det prisen på den såkaldte brent-olie, som følges. Den havde siden 2010 ligger komfortabelt på et niveau over 100 dollar per tønde, men da olien den 9. september for bare anden gang på fire år gik under den magiske grænse, begyndte de bekymrede røster at give lyd. Den anerkende, norske professor i olieøkonomi, Øystein Noreng, talte om en total omvæltning af oliemarkedet, og de danske og internationale banker skar rask væk deres estimater ned til både 80 og 70 dollar per tønde mod udgangen af 2014. Men banker og andre oliesmåmænd tog fejl, og da kalenderen skiftede fra 2014 til 2015 lå olieprisen på 50 dollar per tønde.

Her har den ligget - plus minus ti dollar - lige siden. Det lægger et naturligt prispres på DONG, Maersk, Chevron og alle de andre olieproducenter, og de sender naturligt nok aben videre. Ocean Team er ifølge Jens Peter Thomsen blevet bedt om at undersøge, hvorvidt de kan skære deres priser med 30 procent. Men også andre steder i oliedanmark mærker man smalhalsen. Direktøren for videnscenteret Offshore Energy har vurderet at 500-1000 mennesker vil miste jobbet som en direkte konsekvens af olieprisfaldet, og en stor del af dem vil sandsynligvis have hjemme i Esbjerg.

»Det vil være i modstrid med sandheden at sige, at olieprisfaldet ikke har haft nogen effekt. I Esbjerg er man måske rystet, men man er ikke slået ud, og man er heller ikke engang groggy,« siger den tidligere direktør på Esbjergs Søfartsmuseum og oliekender, Morten Hahn-Pedersen, »Husk på, hvad det er Esbjerg kommer fra. Mange virksomheder leverede til en fiskeriindustri, der forsvandt, og så måtte man finde på noget andet. Det er den entreprenørånd, som byen er besjælet med. Det gør nok lidt ondt i øjeblikket, og det vil nok heller ikke lette, men du hører ikke nogen pibe. Det er en del af vestjysk mentalitet, at det gør man bare ikke.«

Da fagforeningsmanden Jakob Lykke fra 3F Transport i Esbjerg var barn, var det fiskerkuttere, man kunne se fra byens kystsikring. I dag er det olieplatforme i en oliekrisetid. Jakob Lykke er dog fortrøstningsfuld, for de fyrede olie-arbejdere er lette ?at få i job igen. Fold sammen
Læs mere

For i Esbjerg er man vænnet til blæsten, der hører med til byens placering ved kysten. Når faglig sekretær hos 3F i Esbjerg, Jakob Lykke, læner sig ud over den halvanden meter høje stormsikring ved havnen, kan han ikke lade være med at tænke tilbage til den tid, hvor pengene ikke lugtede af olie, men af fisk.

»Da jeg var dreng, var der fyldt med kuttere hernede,« siger Jakob Lykke peger med en stor armbevægelse ud over havnen, hvor offshore-metalkonstruktionerne i rager op mellem de enorme industriskibe. »Udviklingen har været helt utrolig. I dag er der jo ikke en ærlig kutter tilbage.«

Fiskeriets tilbagegang nåede man aldrig helt at mærke i Esbjerg, før olien tog fart. Nu er selv samme olie så udfordret af lave priser. I løbet af 2015 har 3F oplevet flere nedbemandinger, men arbejdsløsheden er stadig lav: Jakob Lykke vurderer, at man har 250 arbejdssøgende i tiden mod normalt 200.

»Mange af dem, der arbejder offshore, har en erhvervsuddannelse i ryggen. Så de har let ved at finde arbejde igen. Hvis ikke de kan arbejde på Nordsøen, så finder de arbejde i de brancher de egentlig kom fra - som murer eller elektriker for eksempel,« siger han.

Godt øje til vind

Når man går langs Rødspættekaj og Olievej på havnen i den vestjyske by, så er man bestemt ikke opløftet over den lave oliepris, men der er ikke nogen egentlig depression. Heller ikke på rådhuset, hvor borgmester Johnny Søttrup tager imod over en kop kaffe.

»Investeringslysten er blevet afdæmpet, fordi der er de lave priser. Men vi har ikke kunnet mærke det som kommune. Der er blevet fyret, det er klart, men det er ikke de store tal. Det er ikke sådan, at jobcenteret kommer og siger, at vi skal bruge så og så mange flere ressourcer. Slet ikke,« siger Johnny Søttrup, »Jeg synes faktisk, der er flere indikatorer, der peger den rigtige end den forkerte vej.«

I Esbjerg ved man godt, hvad der sælger. Det gør energi. For at få nok hænder har kommunen oprettet en hjemmeside til at rekruttere arbejdskraft ude i landet. Det bliver særligt nødvendigt, når den kommende Horns Rev 3 havvindmøllepark skal bygges, fortæller borgmester Johnny Søttrup (V). Fold sammen
Læs mere

Esbjergs borgmester er ganske selvsikker, når han siger det. At der måske er et lille break nu, men at fremtiden forbliver lys for havnebyen. Det skyldes ikke mindst, at den danske offshore-industri i dag også tæller havvind, og her skal den meget store Horns Rev 3 havvindmøllepark snart bygges ud for Esbjergs kyst.

»Jeg repræsenterer Esbjerg i den internationale sammenslutning af energibyer, hvor Aberdeen og Stavanger er de eneste andre europæiske byer, der er med. De er rene olie- og gasbyer, og når jeg møder dem til bestyrelsesmøder, så kan jeg tydeligt høre, at vi er heldige, at vi også har vindenergi at støtte os op imod,« siger Johnny Søttrup.

Jakob Lykke fra 3F regner også med, at vind ude i fremtiden vil overgå olien.

»Jeg er sikker på, at vi kommer til at mangle hænder. Det er måske voldsomt at sige i en tid som denne, men der er nogle høje CPR-numre ude på Nordsøen, som snart går på pension, og så er det nok et spørgsmål om tid, før vindenergi beskæftiger flere end olie og gas i Esbjerg,« siger han.

Arbejde som krisens kur

Tilbage hos Ocean Team Group nikker Jens Peter Thomsen lidt, da han hører Morten Hahn-Pedersens beskrivelse af Esbjergs som en innovativ by, der står imod blæsten. Jens Peter Thomsen piber heller ikke over olieprisen, selvom han har skåret så meget ned på bemanding, som man kan. Kuren på olieprisen skal ikke længere findes i besparelser, lader han forstå.

»Vi har tænkt os at arbejde os ud af krisen. Det er det, vi har valgt at gøre,« siger han og præsenterer kort sin strategiplan: Ocean Team skal ind på fem nye markeder på fem år.

»Vi er nødt til at brede os mere og se på, hvilke markeder vi kan gå ind i, men som vi ikke har haft tiden til endnu. Ocean Team har allerede en forholdsvis unik position, men vi begynder at udvikle mere ny teknologi og patentere den. Det skal vi bruge til de mange forespørgsler vi stadig får fra hele verden,« siger han.

Thomas Bek, global ?manager for olie & gas ?hos Blue Water Shipping, har været i selskabet siden sin elevtid. Til jobsamtalen blev han spurgt, om han spillede håndbold, fodbold eller badminton, og da han kunne svare ja til to af sportsgrenene, blev han ansat. Fold sammen
Læs mere

Fra Ocean Teams kontor på Vesterhavsgade kan man se de store glaskontorer helt ned til vandet, der huser Blue Water Shipping - et af Esbjergs største selskaber. Her tager global manager for olie og gas, Thomas Bek, imod. På spørgsmålet om olieprisen også var en overraskelse fra Blue Water Shipping, nikker han.

»Absolut. Helt sikkert. Vi havde på ingen måde set den udvikling i olieprisen,« siger Thomas Bek og fortæller, at alle olieselskaber nu møder alle underleverandører med krav om at gøre alting billigere.

»Men det er der også noget positivt i,« siger han, »Olieselskaberne er blevet meget mere åbne for at tale med nye leverandører. Det er lykkedes os at komme ind hos nogle ret store firmaer, som tidligere ikke har været så interesserede i at tale med os. De har ikke kunne værdien før, men de er noget mere lydhøre i dag. Houston har for eksempel været svær at komme ind på, og det er lykkedes nu her. De seneste 12 måneder er vi virkelig begyndt at se fremskridt derovre.«

Og sådan er Esbjerg på vej mod nye industrier og nye udfordringer inden for oliesektoren også. Måske groggy, men på ingen måde slået ud.