Olieprisen op på frygt over nye sanktioner fra USA mod Iran

Olieprisen tager et markant hop mandag morgen ovenpå fornyet frygt for, at USA er parat med sanktioner over for Iran. Samtidig lurer urolighederne i Irak også i kulissen.

Olieprisen tager et markant hop mandag morgen ovenpå fornyet frygt for, at USA er parat med sanktioner over for Iran. Samtidig lurer urolighederne i Irak også i kulissen. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tønde Nordsøolie koster mandag morgen 57,82 dollar mod 56,86 dollar fredag eftermiddag klokken 17. En tønde af den amerikanske referenceolie, WTI, går for 51,90 dollar per tønde mod 51,24 dollar i fredags.

Fredag aften varslede USA's præsident, Donald Trump, en skrappere kurs over for Iran. USA's nye strategi over for Iran "skal sikre, at Iran indstiller sine fjendtlige handlinger og aldrig - og jeg mener aldrig - får atomvåben", sagde Trump.

Og Trump understregede, at Iran ikke lever ikke op til aftalens ånd, skriver flere medier. Det er nu op til Kongressen at finde frem til en løsning på de dele af aftalen, som Trump er utilfreds med. Den har 60 dage til at forsøge at finde en løsning.

En af de muligheder Kongressen har, er at genindføre nogle af de sanktioner, der blev ophævet efter indgåelsen af aftalen. Hvis USA ikke finder en løsning med Kongressen og sine allierede, vil det trække sig ud af atomaftalen, sagde Trump fredag.

Samtidig blæser uroligheder i Irak også til olieprisen. Irakiske styrker har natten til mandag erobret "store områder" i den omstridte Kirkuk-provins, der ellers er under kurdisk kontrol. Det omfatter blandt andet et oliefelt og en luftbase vest for byen Kirkuk, oplyser irakisk stats-tv.

»Uroligheder er tiltagende i Irak lige nu, og det vil komme til at påvirke olieprisen. Oliefeltet ved Kirkuk producerer omkring 550.000 tønde olie dagligt,« siger Kim Kwangrae, råvareanalytiker hos Samsung Futures, til Bloomberg News.

Guld og ædelmetaller handles ligeledes højere nu end inden weekenden.

En ounce guld koster mandag morgen 1302 dollar mod 1294 dollar fredag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller stiger kobberprisen mandag morgen til 6882 dollar per ton fra 6782 dollar fredag eftermiddag.