Olieprisen har fundet et nyt - og højere - leje

Oven på torsdagens overraskende og markante nedgang i de amerikanske olielagre er prisen på den sorte råvare steget til et niveau lige under 50 dollar per tønde.

Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga. »På den ene side er det ikke første gang, at der skal diskuteres forhold, som kan medvirke til at stabilisere olieprisen - det vil sige, få den til at stige. På den anden side synes mulighederne for en aftale, som blandt andet skal få Saudi-Arabien og Iran til at enes, at være "bedre end dårlige" omend ikke optimale,« vurderer investeringsøkonom.
Læs mere
Fold sammen

Og her kommer olieprisen formentlig til at holde sig det næste stykke tid, vurderer investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i en skriftlig kommentar.

Han begrunder det med, at flere faktorer på det seneste har presset olieprisen op - herunder lagerudviklingen i USA, en stigende import til Kina og en svækket amerikansk dollar, som er kommet olieprisen til gode.

Derudover nævner Per Hansen, at der kun er moderate forventninger til det kommende møde i de olieeksporterende landes sammenslutning, Opec.

»På den ene side er det ikke første gang, at der skal diskuteres forhold, som kan medvirke til at stabilisere olieprisen - det vil sige, få den til at stige. På den anden side synes mulighederne for en aftale, som blandt andet skal få Saudi-Arabien og Iran til at enes, at være "bedre end dårlige" omend ikke optimale,« vurderer investeringsøkonomen.

Overordnet er det dermed stadig de "gammelkendte" faktorer, som driver olieprisen, fastslår Per Hansen.

»Der er for mange varer at sælge og efterspørgslen og den globale økonomi udvikler sig i et for adstadigt tempo, til at det for alvor flytter olieprisen til et nyt niveau.«

»Lagerjusteringer, USD, OPEC og skifergas bliver på den måde ved med at være daglige faktorer i olieprissætningen. Det mest sandsynlige er fortsat, at 50-60 dollar per tønde er det nye 100,« spår han.

Torsdag viste de seneste rapporter fra American Petroleum Industry og Department of Energy, at de amerikanske olielagre er faldet med henholdsvis 14,5 og 12,1 mio. tønder i sidste uge. I markedet var der ellers ventet stigninger på 200.000 tønder.

Fredag morgen koster en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, 49,55 dollar mod 48,55 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie koster samtidig 47,25 dollar mod 46,20 dollar torsdag eftermiddag.