Olieprisen er banket helt i bund efter OPEC-møde

Prisen på olie nåede mandag det laveste niveau i seks år, efter at OPEC-landene fredag besluttede at fortsætte med uændret olieproduktion indtil videre.

Foto: HAIDAR MOHAMMED ALI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udsigt til lave benzin- og energiudgifter et godt stykke ud i fremtiden. Prisen på olie, der har været støt faldende siden sommeren 2014, tog mandag endnu et gevaldigt dyk på omkring fem pct. som en reaktion på, at de store olieproducerende lande i oliekartellet OPEC undlod at skrue på hanerne på deres møde fredag.

Og det er først og fremmest spørgsmålet om udbuddet af olie, der har sat skred i oliepriserne det seneste halvandet år. Prisen på en tønde nordsøolie lå i juni 2014 på godt 114 dollar, og herfra sivede den stille og roligt.

På OPEC-landenes møde i Wien i slutningen af november 2014 gjorde Saudi Arabien op med sin hidtidige rolle som garant for en høj oliepris gennem regulering af den saudiske olieproduktion. OPEC-landene blev til gengæld den gang enige om at opretholde en relativ høj olieproduktion på 30 millioner tønder om dagen.

Den beslutning har fået prisen til at sive fra godt 75 dollar pr. tønde nordsøolie til under 45 dollar i sidste uge, og da OPEC-landende fredag besluttede at forsætte med uændret olieproduktion og så i øvrigt følge markedsudviklingen nøje indtil videre, plumpede prisen mandag ned på lige over 40 dollar pr. tønde - det laveste niveau i seks år.

»Det var egentlig ikke overraskende fra OPEC, men en skuffelse for mange, at OPEC nu med de lave oliepriser og store udfordringer i oliebranchen, ikke gør noget forsøg på at afbalancere markedet«, siger chefanalytiker for olie i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, til det norske erhvervsmedie E24.

OPEC-landenes modvilje mod at begrænse udbuddet  falder sammen med, at olieproduktionen i USA har været stigende, samtidig med at efterspørgslen fra Kina er faldende, med det resultat, at olielagrene bugner.

Hertil kommer, at Iran er ved at gøre sig klar til at skrue op for hanerne, når sanktionerne mod landet efter planen bliver hævet i begyndelsen af 2016. På fredagens OPEC-møde kom det frem, at man vil vente med at tage stilling til olieproduktionens størrelse, indtil man har set, hvor meget Iran kommer til at eksportere til verdensmarkedet til næste år. .

At olieprisen er lav, fremgår tydeligt af tankstationernes prisskilte og varmeregningerne. Men et hav af virksomheder i selve olieindustrien og dens underleverandører bløder som følge af de lave oliepriser.

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg anslås det, at 250.000 oliearbejdere på verdensplan har mistet jobbet. Herhjemme måtte Maersk Oil svinge sparekniven i oktober, da selskabet annoncerede, at man vil afskedige 10-12 procent af medarbejderstaben.

Tirsdag morgen har oliepriserne rettet sig en lille smule, så en tønde nordsøolie koster 41 dollar.