Olieprisdyk koster nordmændene dyrt

Den faldende oliepris har de seneste fire måneder været en dyrt fornøjelse for nordmændene. En fjerdedel af værdien af olieselskabet Statoil er blevet barberet af.

Statoil i Langeled-feltet Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM LALAND / STATOIL / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foråret skulle have været en ny begyndelse for det norske olieselskab Statoil, og aktionærerne med den norske stat i spidsen kunne frem til sommermånederne glæde sig over en støt stigende aktiekurs.

Men nu er det hele sat over styr som følge af den faldende oliepris. Det skriver det norske finansmedie e24.no.

I juni-juli kostede en tønde nordsøolie 115 dollar, og i dag er prisen 83 dollar. Det har helt konkret betydet, at der er blevet barberet 147 milliarder norske kr. af Statoils værdi. Og da den norske stat ejer 67 pct. af selskabet, løber de norske skatteborgere tab op i noget nær 100 milliarder norske kr. - på papiret.

I begyndelsen af året steg aktien voldsomt, efter at Statoils ledelse havde været ude og love omkostningsbesparelser, hyppigere udbyttebetalinger og nye investeringer.

Faldet fra aktieudviklingens tinde i sommer har derfor også været relativt hårdt for det norske selskab. På fire måender er aktien faldet næsten en fjerdedel, og i løbet af det seneste halve år er aktien faldet knap 15 pct.. Til sammenligning er selskaber som Exxon Mobil, Chevron og Shell dykket med 6-7 pct. det seneste halve år.