Oliepris rammer gylden middelvej

Den stærkeste stigning i syv år skubbede torsdag prisen på en tønde råolie over 50 dollar. Hvis pris-niveauet holdes mellem 50 og 60 dollar, vil det tage presset af producenterne og fortsat være godt for forbrugerne ved benzinstanderne.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga

Det skriver Wall Street Journal.

For første gang siden oktober i fjor nåede prisen på olie i løbet af torsdagens handel over 50 dollar. Kan prisen holdes i dette leje, vil det udløse et lettelsens suk for mange økonomiske spillere. Både energiselskaber, centralbanker og finansministerier rundt omkring i verden har således været presset gennem det historiske olieprisfald. Et pres, der altså nu muligvis lettes en smule.

For energiselskaberne vil en bæredygtig oliepris i dette niveau, ifølge Wall Street Journal, ikke starte en decideret forbrugsfest, men trods alt give noget tiltrængt luft i regnskaberne, der kan forhindre konkurser og store fyringsrunder.

Skuldrene kan ved en stigende oliepris også sænkes en smule hos verdens centralbanker, der længe har oplevet ikke at kunne få inflationen op i det ønskede niveau.

»Hvis olieprisen og dollarkursen forbliver stabil burde inflationen stige over tid til vores mål på 2 pct«, udtalte guvernør i den amerikanske centralbank, Jerome Powell, torsdag.

På den anden side af disken står forbrugerne over for en stigende pris. En pris omkring 50 dollar er dog ikke slemt for selv stærkt olieafhængige selskaber, da de for få år siden var vant til at betale det dobbelte.