Oliepris på himmelflugt kan bremse opsvinget

120 dollar per tønde er skæringspunktet, hvor olieprisens himmelflugt stikker en kæp i hjulet på det økonomiske opsving, viser en Danske Bank-analyse lavet for Business.dk.

Fyringsolie fyldes i olietank. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAX LINDHARDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen for en tønde Brent rå-olie røg i dag igennem det magiske prisloft på 100 dollars. Med en pris på 101,19 dollar pr. tønde er niveauet nu det højeste niveau siden september 2008.

Det er især urolighederne i Egypten og frygten for at de vil sprede sig til de olieproducerende lande i regionen, der skubber til prisen.

Og de stigende oliepriser udgør en konkret trussel mod det spirende økonomiske opsving, fastslår chefstrateg i Danske Bank, Anders Nellemose.

"Allerede nu lægger det en lille dæmper på de gode takter i økonomien. Vi begynder at se de første tegn på et selvbærende opsving, men der er tale om en sårbar situation, og bliver olieprisen for høj, går luften af ballonen", siger Anders Nellemose.

Han ser 120 dollars pr. tønde som skæringspunktet, hvor olieprisen for alvor vil lægge en dæmper på de positive, økonomiske takter.

En stigning, der ikke er urealistisk, fastslår chefstrategen.

"De seneste fem år har prisen på en tønde olie bevæget sig mellem 37 og 146 dollars, og bare det seneste år er prisen skudt i vejret med 25 procent", siger han.

Han understreger dog, at de olieproducerende lande sandsynligvis vil skrue op for produktionen, inden vi nærmer os rekordniveauet fra midten af 2008.

"Jeg tror ikke, at vi skal helt derop. Allerede nu er der et øget incitament for OPEC til at skrue på hanerne. Desuden skal man huske på, at olieeksportørerne også har en interesse for kunder med en sund økonomi, og dem bliver der færre af, hvis olieprisen igen nærmer sig 146 dollars," siger Anders Nellemose.

Han fastslår, at OPEC har rigelig overskudskapacitet til at kunne afværge yderligere prisstigninger.