Oliepris og prispres rammer SAS hårdt

SAS mere end fordoblede sit underskud i første kvartal af sit regnskabsår. Markedet er fortsat hårdt.

Arkivfoto. SAS giver et underskud på 556 millioner svenske kroner i første kvartal Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Flyselskabet SAS fik kom igennem regnskabsårets første tre måneder med et stort trecifret millionunderskud, men selskabet mener fortsat, at det kan nå i mål med forventningen om et positivt resultat for hele regnskabet 2016/17.

Det står dog klart, at SAS skal effektivisere yderligere de kommende år, lyder det i forbindelse med regnskabet.

SAS stillede allerede i årsregnskabet et udfordrende første kvartal i udsigt. Højere brændstofomkostninger og en lavere yield - det vil sige en lavere omsætning per passagerkilometer - ville ifølge SAS ' foreløbige prognose føre til et væsentligt lavere resultat end i første kvartal af 2015/16, hvor SAS fik et underskud før skat på 309 mio. svenske kr.

I indeværende regnskabsår gav perioden november, december og januar et underskud på 697 mio. svenske kr. før skat. Det er værre end analytikerforventningen om et underskud på 628 mio. svenske kr. målt på medianen ifølge SME Direkt.

»SAS' regnskab vidner om, at selv om man er blevet mere effektive, så er presset på billetpriserne stort«, siger SAS-analytiker ved Sydbank Jacob Pedersen til Ritzau.

»De varsler flere tiltag for at nedbringe omkostningerne, og det er der også behov for,« fortsætter han.

SAS' omsætning steg til 8957 mio. svenske kr. i første kvartal mod ventet 8951 mio. svenske kr. blandt analytikerne ifølge SME Direkts estimater. I første kvartal 2015/16 havde SAS en omsætning på 8275 mio. svenske kr.

Resultatet af primær drift (EBIT) gav et underskud på 577 mio. svenske kr. mod et ventet minus på 509 mio. svenske kr. og minus 186 mio. svenske kr. på den post et år tidligere.

Hos SAS fortæller topchef Rickard Gustafson, at det nuværende effektiviseringsprogram ikke slår til, og selskabet er derfor begyndt at gå sine forretningsgange efter sømmene for at finde nye besparelser.

Det nuværende effektiviseringsprogram ventes stadig at medføre besparelser på 700 mio. svenske kr. i år, 500 mio. svenske kr. næste år og 300 mio. svenske kr. i 2018/19. Men der skal mere til i de kommende år.

»Der bliver tale om betydeligt større tal. Men præcis, hvor meget og hvilket omfang det får, må vi vente med at fortælle, indtil planen er klar. Men det er nødvendigt, at de besparelser, vi har lovet markedet på 1,5 mia. svenske kr. frem mod 2019, forhøjes, og det arbejde er vi gået i gang med«, siger administrerende direktør i SAS til Ritzau Finans.

På de nedre linjer i regnskabet landede SAS et underskud på 556 mio. svenske kr. efter skat mod et tab på 246 mio. svenske kr. i første kvartal året før. Analytikere havde ventet et minus på 527 mio. kr.

SAS' brændstofomkostninger steg til 1577 mio. svenske kr. fra 1228 mio. svenske kr.