Oliekomet ned på jorden efter ny skuffelse

Den fremadstormende vækstkomet Welltec fra Allerød er ved at komme ned på jorden. Selskabet må nedjustere igen, og skuffelserne kan udskyde en børsnotering.

Jørgen Hallundbæk, administrerende direktør for den danske virksomhed Welltech, som producerer robotudstyr til off-shore industrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
I årevis leverede Welltec rekordresultat på rekordresultat, og det har ført til talrige spekulationer i, hvornår selskabet skal børsnoteres.

Men 2013 har vist, at væksten i omsætning og indtjening, der har været meget høj i mange år, er ved at falde til mere normale niveauer. Og med de resultater, Allerød-virksomheden leverer i tredje kvartal, går der nok et stykke tid, inden en børsnotering kommer på tale for selskabet, der gør sig i robotteknologi til olieindustrien.

Efter en vækst på blot to procent i tredje kvartal venter selskabet nu en omsætning i år på godt 1,8 milliarder kroner - 330 millioner dollar - svarende til en vækst på 12 procent for hele året. I tredje kvartal faldt omsætningen ligefrem på de vigtige amerikanske markeder.Ved årets begyndelse lød forventningen til omsætningen i 2013 således på 2,1-2,3 milliarder kroner, hvilket allerede én gang er blevet nedjusteret til 1,9-2,1 milliarder kroner, og nu nedjusteres forventningerne så igen.

Samtidig er indtjeningen også ramt. Faktisk tjente Welltec med et driftsresultat (EBITDA) på 33 millioner dollar (ca. 182 millioner kroner) i tredje kvartal mindre end i både det foregående kvartal og samme kvartal sidste år. Og selskabets status som "vækstkomet" er så småt ved at være truet, hvis udviklingen ikke bliver forbedret de kommende kvartaler.

Når det er sagt, så svarer driftsresultatet til en margin på 42 procent, hvilket de fleste andre selskaber ville være mere end lykkelige for. Historisk har Welltecs margin dog ligget tæt på¨50 procent.

For hele året venter Welltec, at driftsresultatet vil udgøre 43 procent af omsætningen, eller 140 millioner dollar. I gode danske kroner svarer det til 770 millioner. I 2012 leverede Welltec et driftsresultat på 802 millioner kroner.
  
Welltec har dog ingen hast med at blive børsnoteret. I september blev pensionskæmpen PFA storaktionær ved at investere 257 millioner kroner i Welltec.