Oliekatastrofe truer BP på livet

Det britiske olie- og gasselskab, BP, kan måske blive opkøbt eller overtaget som følge af den aktuelle oliekatastrofe i Den Mexicanske Golf.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olieselskabet BP, der er USA’s største producent af olie- og gas, kan blive et mål for overtagelse og er dermed truet på livet af den miljøkatastrofe, som lige nu udspiller sig i Den Mexicanske Golf. BP’s aktier er i hvert fald raslet ned, siden boreriggen "Deepwater Horizon" eksploderede den 20. april. Nedturen på 35 procent, svarer til, at selskabet er blevet 58 milliarder dollar mindre værd på børsen gennem de sidste dage. "Markedsværdien af BP er eroderet så meget, at selskabet kan blive et mål for en overtagelse mål," siger Dirk Hoozemans fra Robeco Group i Rotterdam til udenlandske nyhedsbureauer. Det afgørende for selskabet er lige nu, hvordan BP's Chief Executive Officer, Tony Hayward, håndterer katastrofen. Men allerede nu står BP over for omkostninger, der kan løbe op i 22 milliarder dollars, eller mere end sidste års overskud. Selskabet risikerer også sagsanlæg fra den amerikanske stat. Ud over at være den største olie-og gas producent i USA, er BP også den største operatør i Den Mexicanske Golf, hvor de har mere end 500 lejemål og pumper 450.000 tønder olie om dagen. Selskabet har planer om at åbne ti nye projekter i Golfen løbet af de næste fem år.

Fyrre procent af BP's reserver er i Den Mexicanske Golf, men forbydes selskabet at operere i USA, så vil værdien af disse reserver falde på betydelig vis, vurderer Gordon Kwan fra det Hong Kong-baserede regionale energisamarbejde, Mirae Asset Securities Ltd. Han tilføjer, at BPkan blive tvunget til sælge ud af deres aktiviteter til rene spotpriser. Nogle analytikere anslår, at den regning, som venter BP, kan blive så høj som 40 milliarder dollars. Det amerikanske justitsministerium er ved at undersøge, om straffesager eller civile love er overtråd, sagde den amerikanske justitsminister, Eric Holder i går.

Præsident Barack Obama har kaldt udslippet "den største miljøkatastrofe af sin slags i vores historie."

BP har ind til videre brugt 990 millioner dollars på at forsøge at stoppe olieudslippet på havbunden og til rengøring. Men betalinger til grundejere, hotelejere og fisker vil få regningen til at stige yderligere.

Fadel Gheit, der er analytiker hos Oppenheimer & Co i New York, siger at BP står over for en "helt enorm erstatning."

Udgifterne til Exxon, der stod bag Valdez ulykken med tankskibet i 1989, og som er det tidligere værste olieudslip i USA, har været på mindst 4.300 millioner dollars indtil videre.

I et worst-case scenario, hvor orkaner, teknologiske vanskeligheder, eller uforudsete problemer forpurre BP's forsøg på at dæmme op for olieudslippet kan næsten fire millioner tønder råolie blive lukket ud i Den Mexicanske Golf inden jul, anslår geologer.

Olien kan kvæle fisk og andre havdyr, skade kystlinjer og ødelægge de byer og økonomier, der er afhængige af fiskeriet og livet ved havet. BP producerede 3.950 tusind tønder olie og gas om dagen sidste år, hvilket gør det til verdens største producent, hvis der ses bort fra statsejede olieselskaber. Exxon Mobil, der er BP's nærmeste rival, producerede 3.930 tusind tønder om dagen.